CNN TVRDI: Izrael uništio 50% Hezbolahovog arsenala; IDF raketirao novo rukovodstvo organizacije u Bejrutu

Predrag Stojković 03. 10. 2024. u 18:02

PREMA CNN-u, američki zvaničnici veruju da je Izrael uništio polovinu arsenala libanske grupe Hezbolah u nedavnim vojnim operacijama.

Foto: AP Photo/Baz Ratner

Prema izvorima, neka od skladišta oružja su zatrpana pod ruševinama nakon izraelskih vazdušnih udara, što je onemogućilo izvlačenje projektila i drugog preživelog oružja.

Kao rezultat toga, Hezbolah je izgubio veći deo svoje sposobnosti da uzvrati Izraelu.

Izraelski vojni udari usmereni na strateški važne ciljeve grupe doveli su do ozbiljnih gubitaka u arsenalu Hezbolaha, što su potvrdile i izraelske i američke obaveštajne službe.

Ciljani vazdušni napadi uništili su značajne zalihe projektila i municije, što je dovelo do slabljenja sposobnosti grupe da sprovede pun odgovor. Ovo objašnjava zašto su nedavni napadi na položaje Hezbolaha ostali uglavnom bez odgovora.

Foto Tanjug/AP

Izrael aktivno sprovodi operacije protiv Hezbolaha, nastojeći da spreči opasnost od raketnih napada i oslabi svoju vojnu infrastrukturu.

Kako navodi CNN, izraelska vojska namerno uništava skladišta raketa i druge važne objekte grupe u Libanu, što je već dovelo do ozbiljnih gubitaka.

 

NAPADNUTO NOVO RUKOVODSTVO HEZBOLAHA U BEJRUTU

Izraelske odbrambene snage su zvanično potvrdile napad na južne oblasti Bejruta koji se dogodio u toku noći 2-3. septembra. Operacija je izvedena kao odgovor na nedavne kontranapade Hezbolaha.

Na društvenim mrežama su počele da se pojavljuju fotografije i video snimci koji prikazuju trenutke udara, praćenih eksplozijama i gustim oblacima dima nad libanskom prestonicom.

Udar na Bejrut je izveden u okviru izraelske vojne operacije protiv Hezbolaha, koju aktivno podržava Iran i koja je dugo bila jedna od glavnih pretnji bezbednosti Izraela. Prema izraelskoj vojsci, meta napada bili su objekti grupe, uključujući skladišta oružja i nova komandna mesta.

Foto Tanjug/AP

Prema preliminarnim podacima. Trenutni udari imali su za cilj eliminaciju novog rukovodstva Hezbolaha, ali Izrael još nije otkrio detalje onoga što se dogodilo.

Hezbolah je šiitska politička i vojna organizacija osnovana u Libanu početkom 1980-ih. Nastala je kao odgovor na izraelsku okupaciju južnog Libana i u početku je dobila podršku od Irana i Sirije.

Organizacija se bavi i političkim aktivnostima i vojnim operacijama. U Libanu Hezbolah ima značajan uticaj, uključujući zastupljenost u parlamentu i učešće u vladi.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više