RASPRAVA U PRIJATELJSKOM TONU: Debata potpredsedničkih kandidata na nastupajućim izborima u Americi

A.Vojinović 03. 10. 2024. u 16:54

DEBATA potpredsedničkih kandidata demokrata i republikanaca Tima Volsa i Džej Di Vensa na nastupajućim izborima u SAD ostavila je birače u čudu. Za razliku od redovnih oštrih strelica koje politički suparnici u Americi minulih godina međusobno šalju, rasprava Volsa i Vensa je bila neobično pristojna i mirna. Kandidati su bili srdačni jedan prema drugome, dok su koplja ukrštali samo po pitanju politike, da bi se na kraju rukovali još jednom i, čak, porazgovarali malo u društvu svojih supruga. Gledaoci, doduše, mesec dana pre odlučujućih izbora nisu mogli da čuju ništa novo u smeru politike kandidata koji su za govornicama branili boje svoje partije. Sukobljavali su se oko svih važnih tema koje su i tokom kampanje najviše zanimali birače.

Foto: Tanjug

* O 6. januaru 2021.

Vens: Šta se dogodilo 6. januara? Džo Bajden je postao predsednik, a Donald Tramp je napustio Belu kuću. Hilari Klinton je 2016. rekla da je Trampu izbore ukrao Vladmiri Putin, jer su Rusi kupili reklame na "Fejsbuku" od 500.000 dolara. Za razliku od Trampa, Klintonova je priznala izbore 2016. i nije pokušala da se meša u prebrojavanje elektorskih glasova.

Vols: Donald Tramp je izgubio ove izbore, a rekao je da nije. Tog dana na Kapitolu je pretučeno 140 policajaca, neki sa američkom zastavom, a nekoliko je kasnije umrlo. Demokratija je veća od pobede na izborima. Evo nas četiri godine kasnije, u istom čamcu. Pobednik treba da bude pobednik. Ovo mora da prestane. To kida našu zemlju.

* O abortusu

Vens: Pošto su SAD tako raznolika zemlja na mnogo načina, donošenje pravila treba da se prepusti što je više moguće državama. Imamo veliku zemlju i raznolika je i Kalifornija ima drugačiji pogled na ovo od Gruzije. Kao što su mnogi zagovornici abortusa obećali, Republikanska partija mora da uradi bolji posao na unapređenju proporodične politike, uključujući pristup tretmanima za plodnost i da stanovanje učini pristupačnijim.

Vols: Države će odlučiti šta je ispravno za Teksas, a možda neće biti za Vašington? Ovo ne funkcioniše tako. Ovo su osnovna ljudska prava. Videli smo da je smrtnost majki naglo porasla u Teksasu, nadmašujući mnoge brojke u svetu. U Minesoti smo vratili postulate sudske presude "Ro protiv Vejda". Pobrinuli smo se da ženama bude prioritet njihova zdravstvena zaštita.

* O oružju

Vens: Nažalost, mislim da moramo da povećamo bezbednost u našim školama. Moramo da učinimo da se vrata bolje zaključavaju. Moramo da ojačamo vrata i prozore.

Vols: Da li želite da vaše škole ojačane izgledaju kao tvrđave?

* O imigraciji

Vens: Ljudi do kojih mi je najviše stalo u Springfildu su američki građani. U gradu u Ohaju i sličnim zbog priliva migranata imate škole i bolnice koje su pretrpane, stanovanje koje nije priuštivo. Kamala Haris je granični car Džoa Bajdena.

Vols: Tramp je odbio da podrži dvopartijski zakon o bezbednosti granica ranije ove godine kako bi imigraciju održao u životu kao pitanje u kampanji. Mogli bismo da se okupimo i rešimo ovo ako ne dozvolimo Donaldu Trampu da nastavi da to predstavlja kao problem.

Pogledajte više