NAŠI DRŽAVLJANI BILI PRIBRANI I DISCIPLINOVANI: Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić o situaciji u Izraelu

A. V. V. 03. 10. 2024. u 16:51

SRPSKI državljani u Izraelu su tokom iranskih vazdušnih napada pokazali izuzetnu pribranost i disciplinu. Nisu paničili, bili su smireni sve vreme i poštovali naredbe nadležnih.

tanjug

Ovo je u razgovoru za "Novosti" istakao počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić. Srpski diplomata ističe da je naša ambasada stalno u kontaktu sa srpskim državljanima u Izraelu. Napominje da se ovde nalazi oko 2.500 građana Srbije, od kojih većina ima dugogodišnje prebivalište, a kada je reč o nerezidentima, većinom su to doktoranti i postdoktoranti na prestižnim izraelskim univerzitetima, kao i sportisti i treneri, pretežno rukometaši.

Nikolić ističe da je napad koji je zadesio Izrael u utorak uveče između 19.30 i 20.30 po lokalnom vremenu bio očekivan, te da se spekulisalo da do udara može doći za vreme praznika.

- Ovaj napad je bio mnogo drugačiji od svih dosadašnjih - kaže Nikolić za naš list. - Aktiviralo se 2.099 sirena usled lansiranja 181 balističkog projektila tipa zemlja-zemlja iz Irana, koji su ušli u izraelski vazdušni prostor, ali nisu svi bili presretnuti jer ne postoji potpuno hermetičko zatvaranje neba. Oko devet miliona stanovnika bilo je u skloništima. Detonacije su bile mnogo prodornije i učestalije, zgrade su se tresle. Najstrašniji je bio tupi zvuk projektila, nešto što do sada nisam doživeo.

Istakao je da je noć Izraelu bila mirnija, da su pola sata nakon ponoći ukinute mere ograničenja koje je uvela lokalna komanda za pozadinske snage u centralnom i južnom delu zemlje, ali ne i na severu zemlje.

- Od predgrađa Haife, poznatih kao Kajot, pa sve do zapadne Galileje i dalje je na snazi zabrana okupljanja na otvorenom za više od 30 osoba, dok je u zatvorenim prostorima dozvoljeno do 300 osoba. Međunarodni aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu ponovo je otvoren, ali samo 15 avio-kompanija nastavlja s letovima, dok ostale i dalje imaju suspenziju. Dve izraelske avio-kompanije i dalje održavaju direktne letove za Beograd, što je naročito važno za naše građane - napomenuo je Nikolić.

Počasni konzul objašnjava da u Izraelu postoje dve vrste skloništa u koja se sklanjaju građani kada se oglase sirene za vazdušni napad. To su zajedničke prostorije koje postoje u starijim zgradama, obično je reč o podrumima, dok u novijim građevinama svaki stan ima posebnu sobu sa zaštitnim vratima i prozorima u kojima je debljina zidova značajno veća.

Prema rečima našeg sagovornika, kod stanovnika Izraela vlada konstantna zebnja i briga, ljudi su iscrpljeni dok rat polako ulazi u drugu godinu.

- I dalje postoji velika neizvesnost, dok svi segmenti civilnog života trpe pod teretom ove krize - privreda, trgovina, a i budžetski deficit, planiran na 1,2 odsto, već je prešao pet procenata. Kreditni rejting zemlje je ugrožen - kaže Nikolić.

Pogledajte više