"ODNOSI KINE I RUSIJE IZDRŽAĆE SVE TESTOVE" Vang Ji: Suprotstavićemo se hegemoniji i politici moći

Novosti online 03. 10. 2024. u 09:25

ODNOSI Rusije i Kine izdržaće svaki test u današnjoj neizvesnoj i promenjivoj međunarodnoj situaciji – njihova priroda ostaje nepromenjiva, rekao je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji.

FOTO: Tanjug/AP

- Bez obzira na to kako će se promeniti međunarodna situacija, u rusko-kineskim odnosima se neće promeniti suština nepridruživanja, nekonfrontacije i neusmerenosti protiv trećih strana, kao ni osnova međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i međusobno korisne saradnje - navodi se u članku koji je ministar objavio za list „Ženmin žibao“ povodom 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i Kine.

Vang Ji je istakao da su Rusija i Kina „predvodnici u sferi suprotstavljanja hegemoniji, unilateralizmu i politici moći“. Dve zemlje će snažno podržavati jedna drugu u pitanjima suvereniteta i bezbednosti.

Takođe piše da su Peking i Moskva istomišljenici u promovisanju multipolarnog sveta i demokratizacije međunarodnih odnosa. Oni snažno brane sistem zasnovan na međunarodnom pravu, zajednički stav o pitanjima kao što su suprotstavljanje hegemoniji i politici moći, nezakonitim jednostranim sankcijama i mešanju u unutrašnje stvari suverenih zemalja.

Po mišljenju kineskog ministra, Kina i Rusija aktivno traže mogućnosti za razvoj zemalja Globalnog juga, doprinoseći rastu i uticaju zemalja BRIKS i ŠOS, učestvuju u konstruktivnoj saradnji u okviru G20 i Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.
Vang Ji je takođe skrenuo pažnju na brz razvoj trgovinsko-ekonomske saradnje između dve zemlje koja je uspela da prevaziđe „nepovoljne posledice spoljnog okruženja i preokrene tendenciju u kontekstu teškog oporavka globalne ekonomije“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više