"TREBA IH PUSTITI DA ZAVRŠE POSAO": Bajdenova administracija podeljena oko odgovora Izraela na Iran

Jovana Švedić

02. 10. 2024. u 20:37

DOK je Bajdenova administracija dosledno pozivala na diplomatiju usred širenja sukoba, članovi administracije bili su podeljeni oko toga da li Izrael treba da deeskalira ili da nastavi dalje, prenosi diplomatski urednik Džejms Bejs.

Bela kuća / Foto AP

Kako Bejs navodi neki od komentara iz Vašingtona sugerišu da postoji manja podela između onih koji se pozivaju na uzdržanost i drugih koji se baš i ne slažu sa tim.

Rekao je da je to bila "Bajdenova javna linija" ali da on nije pokazao nikakvu spremnost da upotrebi bilo kakav pritisak na Izrael i na kraju oni imaju tu polugu budući da je SAD zemlja koja "isporučuje oružje ili daje novac za oružje" koje Izrael koristi u svom bombardovanju Gaze i Libana.

Drugi deo administracije u privatnim razgovorima govore da treba "pustiti Izrael da završe posao" i da "nastave da degradiraju Hezbolah i Hamas.".

-  A možda neki – to nije jasno – kažu da Izrael treba da preduzme sledeći korak i iskoristi izgovor onoga što se dogodilo pre 24 sata za veoma, veoma snažan napad na Iran. - dodao je Bejs.

Pogledajte više