UZBUNA NA ŽELEZNIČKOJ STANICI U NEMAČKOJ: Sumnja se da su dva putnika zaražena marburg virusom – smrtnost i do 100 odsto

Predrag Stojković 02. 10. 2024. u 20:26

NEMAČKA policija zatvorila je privremeno koloseke 7 i 8 na glavnoj železničkoj stanici. Putnici su morali da napuste perone, a službe hitne pomoći u punim zaštitnim odelima ukrcale su se na voz koji je stigao iz Frankfurta zbog sumnje da su dva putnika možda zaražena virusom marburg.

Foto: EPA

Nemački student medicine i njegova devojka ukrcali su se na voz za Hamburg iz Frankfurta na Majni u sredu popodne. Tokom vožnje vozom, oboje su razvili simptome slične gripu. Student je prethodno došao avionom direktno iz Ruande, a tamo je imao kontakt sa pacijentom kome su lekari kasnije dijagnostikovali infekciju virusom Marburg, prenose nemački mediji.

Nemački student medicine i njegova devojka prebačeni su u Univerzitetsku bolnicu Ependorf (u specijalizovanu za tropske bolesti. Njima je takođe zaplenjen prtljag.

Portparol vatrogasne službe Kristijan Volter izjavio je da ostaje da se vidi da li su zaista bili zaraženi virusom marburg.

Kako prenose mediji, u vozu je bilo oko 200 putnika, a policija utvrđuje ko je imao kontakte sa putnicima za koje se sumnja da su zaraženi.

U Ruandi registrovano 27 slučajeva zaraze, osmoro ljudi umrlo

Ministarstvo zdravlja u glavnom gradu Ruande Kigaliju saopštilo je da je od prošlog petka od virusa umrlo osam ljudi. Potvrđeno je ukupno 27 slučajeva infekcije Marburgom.

Virus marburg je blisko povezan sa virusom ebole i smatra se još opasnijim. Izaziva hemoragijsku groznicu, koja je praćena teškim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, dijareja i unutrašnje i spoljašnje krvarenje.

Infekcija sa osobe na osobu je moguća kontaktom sa telesnim tečnostima.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više