IDF SAOPŠTIO: Poginulo 8 vojnika, 6 specijalaca u Libanu, više od 240 raketa ispaljeno na sever Izraela, borbe prsa u prsa sa Hezbolahom

Predrag Stojković 02. 10. 2024. u 19:47 >> 19:58

VIŠE od 240 raketa lansirano je danas iz Libana na sever Izraela, saopštila je vojska. Pre otprilike dva sata, baraž od 70 raketa ispaljen je na zapadnu Galileju, pogađajući otvorene površine, prema IDF-u.

Foto: Tanjug/AP Photo


Na Avivim su večeras ispaljene još dve rakete, koje su takođe pogodile otvorene površine, navodi IDF.

IDF kaže da je pre pola sata na Zapadnu Galileju ispaljeno još 30 raketa, koje su sve pogodile otvorena područja.

Jedna osoba je zadobila lakše povrede od krhotina stakla od udarca ili padajućih gelera tokom napada na Zapadnu Galileju, kažu lekari. Nema drugih izveštaja o povređenima.

Borci libanskog pokreta Hezbolah napali su područja koncentracije izraelske vojske u pograničnoj zoni, ubijajući i ranjavajući vojsku, izvestila je u sredu pres služba pokreta.
-Borci islamskog otpora ispalili su ciljanu raketu na grupu neprijateljskih snaga između Odeisija i Maskafaana. Među njima su poginuli i ranjeni, navodi se u saopštenju.

Takođe oko 15.20 časova (po moskovskom vremenu), borci Hezbolaha ispalili su rakete na mesto okupljanja izraelskog vojnog osoblja u pograničnom naselju Abirim. Druga grupa izraelskih snaga bezbednosti našla se pod raketnom vatrom u oblasti između Maskafaana i Kfarđeladija.

U sredu ujutru, libanski borci otpora su prvi put ušli u potpunu bitku sa izraelskom vojskom, postavivši im zasedu u zoni naselja Odeisi, kasnije je došlo do sličnog sukoba u zoni libanskog naselja Marun al-Rasa, a na granici u oblasti naselja Jarun, borci otpora su im postavili zasedu ciljanim eksplozivom, dižući u vazduh diverzantsku grupu izraelske vojske koja je pokušala da pređe na teritoriju Libana.

Izraelska artiljerija i avijacija su, zauzvrat, u sredu nastavili da udaraju na jug i istok Libana, a vojnim avionima su pogođena i naselja u južnim predgrađima Bejruta, gde je nekoliko višespratnih stambenih zgrada potpuno uništeno.

PRVI POGINULI IZRAELSKI VOJNICI

IDF je u sredu objavio prve smrtne slučajeve u izraelskoj kopnenoj operaciji u Libanu nakon što je osam vojnika ubijeno tokom borbi protiv operativaca Hezbolaha na jugu zemlje.
Šest komandosa Egoza ubijeno je tokom borbe sa operativcima Hezbolaha u jednom selu na jugu Libana. U istom incidentu teško su ranjeni još jedan oficir i četiri vojnika.
Tokom izvlačenja žrtava nakon pucnjave u jednoj zgradi, operativci Hezbolaha su pucali iz minobacača na vojnike, ranivši još vojnike.
Dva vojnika izviđačke jedinice Golani poginula su u odvojenom incidentu, u kojem je još jedan vojnik teško ranjen.
U trećem incidentu, teško je ranjen borbeni lekar iz 51. bataljona brigade Golani.

RATNI KABINET

Kabinet bezbednosti saopštio je da se slaže da će izraelski odgovor Iranu doći nakon koordinacije sa SAD.

Kanal 12 prenosi da je bezbednosni kabinet na sinoćnjem sastanku odlučio da će Izrael snažno odgovoriti na napad iranskih balističkih raketa, ali će prvo raditi na koordinaciji sa SAD, jer nastoji da gađa strateške lokacije u Iranu.

timesofisrael.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više