"NISU SE SLOŽILI, ALI PRISTOJNOST JE TU": Vens i Volc u potpredsedničkoj debati

Jovana Švedić

02. 10. 2024. u 18:04

GUVERNER Minesote Tim Volc i senator Džej Di Vens suočili su se u utorak uveče u svojoj jedinoj zakazanoj potpredsedničkoj debati.

Foto: Tanjug

Debata koja je trajala 90 minuta, koju je vodio Si- Bi- Es Njuz u Njujorku, naširoko je opisana kao srdačna i fokusirana na politiku, sa suštinskim razmenama o abortusu, imigraciji, stanovanju, zdravstvenoj zaštiti i demokratiji.

Prema rečima Si-En-En-a, debata je bila "nešto što postaje sve ređe u modernoj američkoj politici: normalna".

Foto: Tanjug

 

Vens je napao Volca potpredsednicu, potpredsednicu Kamalu Haris, a Volc je krenuo na Donalda Trampa, ali se dva kandidata za potpredsednicu nisu slagala jedni sa drugima "na način na koji se tipični Amerikanci raspravljaju o spornim pitanjima".

- Volcov nastup nije bio sjajan, posebno u početku, dok se Vens izgledao mnogo ugodnije - rekao je Aron Blejk za Vošington post.

Volcov najteži trenutak je bilo njegovo neumoljivo priznanje da je "pogrešno rekao“ da je bio u Hong Kongu tokom masakra na kineskom trgu Tjenanmen — stigao je dva meseca kasnije, prenosi Vik.

On je, kako je rekao, "povremeno bio budala".

Foto: Tanjug

- Ali pred kraj noći, Volc je izneo argument koji su demokrate želele, o pravima na abortus i Vensovoj vernosti Trampu i njegovoj laži o pobedi na izborima 2020 - rekao je Dejvid Vajgel na Semaforu.

Kratka anketa Si-Bi-Es Njuz sa 1630 verovatnih glasača koju su gledali debatu pokazala je da 42% misli da je Vens pobedio, dok je 41% reklo da je Volz, a 17% ih reklo da je nerešeno.

Foto: Tanjug

Što se tiče šta možemo da očekujemo uoči izbora koji će se održati sledećeg meseca, Si- En-En je objavio da je malo verovatno da će ova potpredsednička debata promeniti tok predsedničke trke.

Tramp je kasnije ponovio da neće izaći na još jednu debatu sa Haris, uprkos njenom

Si-Bi-Es Njuz je takođe izjavio da je odustao od zakazanog intervjua za "60 minuta" sa Skotom Pelijem sledećeg ponedeljka, ali da će Haris svakako učestvovati u dugotrajnom izbornom specijalu.

Pogledajte više