ZAHAROVA NIJE BIRALA REČI: Novi šef NATO-a joj izgleda nije omiljena ličnost...

Dejana Kalinić 02. 10. 2024. u 16:38

NOVI generalni sekretar NATO Mark Rute je čvrsti rusofob koji će nastaviti antirusku politiku na toj dužnosti, izjavila je Marija Zaharova, portparol Ministarstva spoljnih Rusije.

Foto: Profimedia/Tanjug AP

- Nije šija nego vrat – prisutna je agresivna zapadna filozofija, svakako će sve ostati isto, od stava generalnog sekretara Alijanse malo šta zavisi - ocenila je Zaharova na brifingu.

Ona je istakla da je Rute već okružen zamenicima koji predstavljaju London ili Vašington.

- Odluke koje donosi NATO ne donosi on. Rute ih samo prenosi i u ime Vašingtona se bavi nekim aktivnostima pod maskom NATO-a - objasnila je diplomata.

Prema njenim rečima, novi šef NATO-a je već dokazao izrazitu privrženost taboru atlantista i rusofoba na poziciji premijera Holandije i time je zaslužio mesto generalnog sekretara Alijanse.

Kako je navela, ne treba očekivati nikakve konstruktivne odnose sa Alijansom nakon njegovog stupanja na dužnost.

- Čvrsti rusofob, takoreći. Nema nikakve sumnje da će on nastaviti da sledi antiruske pristupe i na novoj dužnosti - zaključila je ona.

Bivši holandski premijer Mark Rute je 1. oktobra zvanično stupio na dužnost novog, 14. generalnog sekretara NATO. On je na toj poziciji smenio Norvežanina Jensa Stoltenberga koji je ovu funkciju obavljao 10 godina.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pogledajte više