BAJDENOV SAVETNIK ZA BEZBEDNOST: Čini se da je napad Irana na Izrael odbijen, pratimo situaciju

Predrag Stojković 01. 10. 2024. u 22:22

AMERIČKI savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je večeras da se čini da je napad Irana na Izrael odbijen, iako administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena i dalje prati situaciju.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Saliven je osudio napad Irana balističkim raketama na Izrael kao značajnu eskalaciju, dodajući da izgleda da je Izrael pobedio bez gubitaka života.

-Ovo je značajna eskalacija od strane Irana, značajan događaj, a podjednako je značajno i to što smo uspeli da iskoračimo sa Izraelom i stvorimo situaciju u kojoj niko u Izraelu nije stradao u ovom napadu, rekao je Saliven novinarima u Beloj kući.

Prema njegovim rečima, SAD su jasno stavile do znanja da će biti teških posledica za ovaj napad i da će raditi sa Izraelom na tome.

Saliven je istakao da administracija predsednika Bajdena još prati situaciju i konsultuje se sa Izraelcima o sledećim koracima u smislu odgovora.

Iranska revolucionarna garda saopštila je ranije večeras da je lansirala desetine raketa na Izrael i da će se Izrael ponovo naći na meti napada ako odgovori.

Navedeno je da je lansiranje raketa odgovor za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i zamenika komandanta operacija Korpusa Iranske revolucionarne garde Abasa Nilforushana.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više