BARNIJE: Francuska mora bolje da kontroliše svoje granice

Tanjug 01. 10. 2024. u 19:42

FRANCUSKA mora bolje da kontroliše svoje granice, izjavio je tokom današnjeg obraćanja francuskoj skupštini novi premijer Francuske Mišel Barnije, stavljajući pitanje imigracije među prioritete svoje vlade.

Foto Tanjug

Pitanje imigracije je postalo vruća tema širom Evrope i podstaklo je rast ekstremno desničarskih partija, uključujući i u Francuskoj, gde je partija Marin le Pen zahtevala suzbijanje imigracije kao jedan od uslova za podršku Barnijevoj manjinskoj vladi, prenosi Rojters.

- Više ne uspevamo da kontrolišemo našu imigracionu politiku na zadovoljavajući način. Moramo hitno da izvučemo imigraciju iz ideološkog zastoja u koji su je neki uvukli - rekao je Barnije.

On je dodao je da će Francuska težiti da sledi potez Nemačke u vezi sa kontrolom svojih granica unutar Evrope, istovremeno poštujući pravila Evropske unije.

- Francuska će, sve dok bude potrebno, ponovo sprovoditi provere na svojim granicama, u skladu sa pravilima EU i onako kako je to upravo učinila Nemačka - rekao je Barnije.

U okviru napora da se izbori sa neregularnom migracijom i prekograničnim kriminalom, Nemačka je u septembru ponovo uvela privremene granične provere, uključujući i sprovođenje provera na svojim granicama sa Francuskom, Belgijom i Holandijom. Prema pravilima EU, zemlje Šengenskom prostora koji obuhvata sve članice bloka osim Kipra i Irske, smeju da uvedu granične provere samo kao poslednju meru za sprečavanje pretnji unutrašnjoj bezbednosti ili javnom redu.

Pogledajte više