OVO JE NAJMOĆNIJA NENUKLEARNA RAKETA: Služi za uništenje nuklearnih silosa, komandnih mesta (VIDEO)

Predrag Stojković 01. 10. 2024. u 19:33

ORUŽANE snage Južne Koreje predstavile su strateški raketni sistem Hyunmoo-5, koji se smatra najmoćnijom nenuklearnom balističkom raketom na svetu.

Foto Iks/@ryankakiuchan

Ovaj sistem je prikazan danas na izložbi oružja uoči parade koja se održava 1. oktobra u čast osnivanja Oružanih snaga Republike Koreje.

Iako se snimci parade ne razlikuju puno od onih koji nam stižu kada se sličan događaj odvija u Severnoj Koreji, narativ zapadnih medija je potpuno drugačiji kada je u pitanju ova priredba.

Raketu Hyunmoo-5 tešku 36 tona prati bojeva glava od 8-9 tona, specijalno dizajnirana za uništavanje podzemnih komandnih centara neprijatelja, nuklearnih raketnih baza i drugih vojnih objekata.

-Ova raketa, gotovo u klasi interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), je najrazornija konvencionalna raketa ikada stvorena, napomenuo je vojni analitičar Mason, ističući njenu vatrenu moć.

Pretpostavlja se da raketa ima domet veći od 3.000 kilometara sa lakšom bojevom glavom, dok domet sa težom bojevom glavom nije zvanično otkriven, ali prema nekim izveštajima može doseći do 300 kilometara. Vizuelno, raketa je dugačka 15-16 metara i ima prečnik tela od 1,6 metara.

Foto Iks/@nexta_tv

Raketa koristi tehnologiju hladnog lansiranja, pri čemu se lansira sa lansirne platforme, a motor se aktivira na određenoj visini.

Takođe, sistem koristi mehanizam za hladno lansiranje kako bi sprečio oštećenje lansirne platforme usled velike snage pogonskog goriva. Ova karakteristika je ključna zbog ekstremne snage rakete, omogućavajući sistemu da ostane operativan i nakon lansiranja.

Pored verzije 5(V), Južna Koreja razvija i proizvodi serije raketa Hyunmoo-2, 3 i 4.

Zapadni mediji pretpostavljaju da južnokorejska vojna industrija radi i trudi se da javnosti što pre prikaže hipersonične krstareće rakete i klizna vozila.

Iako su detalji o ovim sistemima poverljivi i potpuno nepoznati, činjenica je da Severna Koreja već uveliko poseduje hipersonične projektile, ali i nuklearne bojeve glave.

Sa druge strane, strateška vizija Južne Koreje za Hyunmoo-V uključuje planove za postavljanje raketa na borbene brodove, što bi stvorilo prvi arsenal ovog tipa na brodu.

Prema vojnim izvorima, južnokorejska strateška komanda planira da rasporedi preko 200 ovakvih raketa u narednim godinama “jačajući svoje kapacitete odvraćanja u regionu”, kako to na zapadu vole da se izraze.

Hyunmoo-V proizvodi Hanwha Aerospace, južnokorejska odbrambena kompanija koja je igrala ključnu ulogu u razvoju raketa korišćenih od strane južnokorejskih oružanih snaga poslednjih godina.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više