HUTI NAPALI DVA BRODA: Dronovima i raketama naneli novi udar za međunarodnu trgovinu

Predrag Stojković 01. 10. 2024. u 17:47

JEMENSKI pobunjenici Huti lansirali su dron napunjen eksplozivom koji je danas pogodio jedan brod u Crvenom moru i projektil koji je eksplodirao pogodivši drugi.

Foto: Tanjug/AP


Prvi napad se dogodio oko 110 kilometara (70 milja) od lučkog grada Hodejde i meti je bio naftni tanker Kordelija Mun pod zastavom Paname, saopštio je multinacionalni Zajednički pomorski informativni centar. Kapetan na brodu video je četiri "prskanja" u blizini broda, kaže centar koji nadgleda američka mornarica. To bi verovatno bile rakete lansirane na brod koje su promašile metu.

Čamac-dron je kasnije oštetio Kordelija Mun, kome je u napadu probijen jedan od svojih balastnih rezervoara. Ti tankovi kontrolišu plovnost broda. Napadi Huta u prošlosti su gađali brodove na njihovoj vodenoj liniji kako bi onesposobili plovila.

Huti sve više koriste čamce dronove. Brod je išao na sever ka Sueckom kanalu sa naoružanim privatnim obezbeđenjem na njemu, kaže privatna bezbednosna firma Ambrey.
Još jedan napad projektilom bio je usmeren na drugi brod koji je takođe krenuo na sever ka Sueckom kanalu sa naoružanim obezbeđenjem na njemu, kaže Ambrey.

Portparol vojske Huta Brig. General Jahja Sari kasnije potvrdio za dva napada u prethodno snimljenoj poruci. On imenovao i drugo plovilo, iako se ono ne poklapa sa drugim imenom koje distribuiraju službenici privatnog obezbeđenja. Ovo neslaganje se nije moglo odmah rešiti.

timesofisrael.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više