PORTPAROL IZRAELSKE VOJSKE: Tražimo članove Hezbolaha u tunelima i podzemnim skloništima

PORTPAROL izraelske vojske pukovnik Olivije Rafovic je u direktnom uključivanju u program francuske informativne televizije BFMTV istakao da je operacija izraelske vojske lokalizovana protiv ciljeva iz redova Hezbolaha koji se nalaze inflitrirani unutar sela duž granice.

Foto: Profimedia

Izrael je pozvao stanovnike tih sela da ih napuste, da bi moglo da se nastavi s operacijom. 

Izraelski vojnici operišu na krajnjem severu Libana, do reke Litani.

Izraelske vlasti su, međutim, zatražile od građana da se povuku još severnije, sve do reke Nahr el Avali, koja protiče četrdesetak kilometara od Bejruta.

Rafovic nije, iz strateških razloga, mogao da potvrdi da li će se izraelski vojnici popeti sve do te reke.

Istakao je da su u ovoj akciji postavili ciljeve s planom i ekstremno preciznom metodologijom, uz odluku i potvrdu od strane izraelske Vlade, da se sela na jugu Libana "očiste" od prisustva Hezbolaha.

Postavilo se i pitanje zbog čega je potrebno ući kopnom, kada operacije mogu da se vode dronovima za koje se prethodnih dana pokazalo da su precizni. Izraelci, međutim, ističu da neprijatelja ne mogu samo tako da eliminišu.

- Imamo zadatak i obavezu da ih tražimo u tunelima i podzemnim strukturama i to možemo samo kopnenim snagama – pojasnio je Olivije Rafovic.

Na podsećanje da je 2006. godine kopnena operacija bila komplikovanija nego što se u prvi mah mislilo, i sa velikim gubicima, portparol izraelske vojske naglašava da se radi o veoma različitim intervencijama.

Rafovic kaže da Hezbolah od oktobra prošle godine napada i bombarduje Izrael i da im oni sada uzvraćaju, adaptiranim napadom na ciljeve, u kojem su, kako je istakao, eliminisani šef Hezbolaha Hasan Nasralah i desetine drugih važnih članova ove organizacije.

Olivije Rafovic je poslao i poruku stanovnicima zemlje u koju su ušli izraelski vojnici.

- Ovo ni u kom slučaju nije rat ili operacija protiv Libana ili Libanaca. Ovo je rat protiv Hezbolaha koji je Liban uzeo kao taoca i koji već godinu dana napada Izrael - zaključio je portparol vojske Izraela.

Pogledajte više