ODJEKUJU EKSPLOZIJE U BEJRUTU, U TOKU KOPNENA INVAZIJA IZRAELA NA LIBAN: Bliski istok ''ključa'', pretnja po globalni mir nikad veća

Novosti online 01. 10. 2024. u 07:43

IDF je jutros saopštio da je upad počeo sinoć i da je cilj bio infrastruktura Hezbolaha u brojnim libanskim selima duž granice koja su predstavljala pretnju izraelskim gradovima.

Tanjug

Kopnenim trupama pomoć su pružale vazdušne i artiljerijske snage, saopštila je vojska, dodajući da je operacija zasnovana na planovima koje su izradili Generalštab i severna komanda IDF.

Potvrda da izraelske trupe deluju na libanskoj strani granice stigla je nekoliko sati nakon što su se na društvenim mrežama i u nekim arapskim medijima pojavili različiti oprečni izveštaji o tome da li su neke trupe već prešle granicu.

Operacija ''Severne strele''

Kopnene trupe Izraela ušle su u Liban posle 18 godina. Izraelske vojne snage prešle su granicu sa južnim Libanom kako bi sprovele, kako je rekao Izrael, "ograničene, lokalizovane i ciljane napade" protiv Hezbolaha.

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da gađaju lokacije Hezbolaha u pograničnoj oblasti južnog Libana koje "predstavljaju neposrednu pretnju izraelskim zajednicama u severnom Izraelu", uključujući zalihe i oružje.

Izrael je odbio da kaže koliko će duboko njegove trupe ući u Liban ili koliko se očekuje da će operacija trajati.

Izraelski oklopni transporteri (APC) i tenkovi manevrišu u stacionarnom području na severu Izraela blizu granice između Izraela i Libana.

Zvaničnici kažu da je više od 1.000 ljudi ubijeno u Libanu u protekle dve nedelje, dok je možda milion raseljeno.

Izraleska vojska gađala palestinski kamp u Libanu i komandanta vojnog krila Fataha

Izraelska vojska izvršila je jutros napad na izbeglički kamp u Libanu čija je meta bio Munir Makdah, komandant libanskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, Brigade mučenika Al Aksa, izjavila su dvojica palestinskih bezbednosnih zvaničnika.

U napadu je pogođena zgrada u prepunom palestinskom izbegličkom kampu Ain el Hilva u blizini grada Sidona na jugu zemlje, a za sada se ne zna da li je Makdah preživeo napad, rekli su izvori.

To je bio prvi udar na kamp, najveći od nekoliko palestinskih kampova u Libanu, od početka sukoba između Hezbolaha i Izraela koji su izbili pre skoro godinu dana.

Amerika je Iranu zapretila "ozbiljnim posledicama" u slučaju udara na Izrael, a američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sinoć s izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom, saopštilo je američko ministarstvo odbrane. Kako stoji u saopštenju, složili su se oko "nužnosti demontiranja napadačke infrastrukture" duž granice kako bi se osiguralo da libanski Hezbolah ne može izvesti napade na severne izraelske zajednice, poput onog od 7. oktobra.

Ostin je ponovio da je potrebno diplomatsko rešenje kako bi se osiguralo da se civili mogu sigurno vratiti u svoje domove s obe strane granice.

Obe su strane takođe upozorile na "ozbiljne posledice" za Iran ako pokuša pokrenuti direktan vojni napad na Izrael.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: IZRAELSKI NAPAD: Vojska gađala više lokacija u južnom Libanu

Pogledajte više