NA KORAK DO LOVA NA JEVREJE: Širom Italije manifestacije protiv Izraela eskaliraju i prerastaju u nasilje

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

01. 10. 2024. u 17:41

MANIFESTACIJE protiv Izraela i Jevreja u Italiji toliko su eskalirale da raste strah od njihovog prerastanja u izrazite akcije nasilja.

Foto: EPA

U Rimu zvoni na alarm od antisemitizma, posle protesta na kojima su nošeni transparenti sa porukama koje podsećaju na vreme uoči Drugog svetskog rata.

Uoči 7. oktobra, godišnjice napada Hamasa, kao i poziva lidera protesta u Italiji da se "bojom označe kuće Jevreja" italijanski MUP, napravio je mapu sa 205 najosetljivijih tačaka, koje će imati posebnu zaštitu. Na spisku su verski objekti i domovi istaknutih Jevreja, a pojačana je i sigurnost u jevrejskim četvrtima, naročito u Rimu i Veneciji, jer je jevrejska zajednica u Italiji istinski zabrinuta činjenicom da je Čizma "na korak do lova na Jevreje".

U Milanu, na protestu protiv Izraela i Jevreja, minulog vikenda, a u znak podrške Gazi, stiglo se i do trenutka kad je minutom ćutanja odata pošta poginulom Hasanu Nasralahu, dakle i Hamasu, što je dovelo do porasta zabrinutosti u Italiji. U defileu u korist Palestine lansirana je ideja lova na Jevreje. Pojavili su se i transparenti protiv Lilijane Segre, senatorke, Jevrejke koja je preživela Aušvic.

Gabrijele Rubini, umetničkog imena Rubi, bivši kuvar i ragbista, u govoru na manifestaciji u Milanu apelovao je da "ako neko ne spava noću i ako je stanju da izabere zidove, znajući da unutar njih stanuju agenti cionisti, sprej košta 3,80 evra, pa nek počne ispisivanje". Pozdravljen je burnim aplauzom.

Pristalice

IMA i onih koji ne gube priliku da se izjasne, kao portparol partije Zelena Evropa Anđelo Boneli, koji kaže da je "napadanje senatorke Lilijanu Segre pogrešno". Dodaje, međutim, da "desnica ne treba da kriminalizuje razloge i one koji legitimno kritikuju kriminal, koji je počinila izraelska vlada u Gazi, jer kriminal potpisuje Izrael, a ne Hamas".

Predsednik Jevrejske Zajednice Italije Noemi di Senji poručio je da je "zabrinjavajuće da se u najvećim italijanskim gradovima može slobodno uznositi i veličati teror i masakr".

- Na korak smo od upiranja prsta u Jevreje, formiran je slepi odušak antisemita, mržnje i genocidni poziv koji se može uporediti i sa nacifašistoidnim iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka - izjavljuje Volker Megnađi, predsednik Jevrejske zajednice u Milanu. - Na korak smo do lova na Jevreje i na otvoreno nasilje prema jevrejskim verskim institucijama i ne manje, prema njihovim predstavnicima.

Ništa manje nije napeta situacija ni u Trstu. To je razlog što se traži od italijanske vlade, a zbog istovetne manifestacije u Rimu, najavljene za 5. oktobar, koja može da se pretvori u nešto potpuno nepredvidljivo i, zasada je zabranio MUP, tako što je "zauzeta distanca od nasilnika i podstrekivača". Jer, "zbunjujuća tišina daje do znanja kako se rizikuje da Rubi, organizator i podstrekivač, postane mali Hasan Nasralah Italije".

Pojavila se i lista sa imenima pretpostavljenih agenata cionista, što je korak dalje prema opasnom delirijumu protiv jevrejske zajednice. Desnica "izražava svu svoju bliskost sa takvim označenim osobama, deleći apel predsednika jevrejske zajednice Milana, pozivajući snage opozicije da osude takve epizode, a posebno lidera Demokratske partije, leve orijentacije, Eli Šlajn, da se nedvosmisleno izjasni šta misli o svemu tome.

Pogledajte više