"HASAN NASRALAH JE BIO BRUTALAN TERORISTA": Blinken izneo oštar stav o ubijenom vođi Hezbolaha

Đorđe Grmuša 30. 09. 2024. u 18:44

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je ubijeni lider pokreta Hezbolah Hasan Nasralah bio "brutalni terorista među čijim brojnim žrtvama su bili i Amerikanci, Izraelci, civili u Libanu, Siriji, kao i mnogi drugi".

Foto: Printskrin

Tokom ministarskog sastanka o nanošenju poraza Islamskoj državi (ISIS) u Vašingtonu, Blinken je kazao da je Hezbolah pod vođstvom Nasralaha terorisao ljudi širom regiona i sprečio Liban da u potpunosti napreduje kao zemlja, prenosi ABC Njuz.

- Liban, region i čitav svet su bezbedniji bez njega - poručio je Blinken.

Nasralah je ubijen u izraelskom vazdušnom udaru u južnom Bejrutu u petak, što je bio do sada najteži udarac za Hezbolah tokom gotovo godinu dana pograničnog konflikta sa Izraelom.

Blinken je dodao da će SAD i njihovi partneri nastaviti da rade ka postizanju diplomatskog rešenja “koje obezbeđuje pravu sigurnost za Izrael i Liban i omogućava građanima na obe strane granice da se vrate kućama.

- Diplomatija ostaje najbolji i jedini put ka postizanju veće stabilnosti na Bliskom istoku -  poručio je on, dodajući da SAD ostaju posvećene hitnom unapređenju ovakvih nastojanja.

Izraelski vazdušni udari i danas su nastavljeni širom Libana kao i u prestonici Bejrutu, a neimenovani američki zvaničnik rekao je u nedelju za ABC Njuz da su možda već počele izraelske prekogranične kopnene operacije malog obima, kao uvod u širu ofanzivu na jug Libana protiv ciljeva Hezbolaha.

 
Pogledajte više