KARIJERA MARIN LE PEN DOVEDENA U PITANJE: Počelo suđenje istorijskoj liderki Nacionalnog okupljanja

SUDSKI proces protiv Marin Le Pen započeo je u pariskoj Palati pravde, a istorijska liderka Nacionalnog okupljanja rizikuje nastavak političke karijere.

Foto: Goran Čvorović

Le Penova je optužena sa još 24 člana stranke za zloupotrebu javnih fondova u okviru afere "fiktivnih zapošljavanja" poslaničkih asistenata u Evropskom parlamentu od 2004. do 2016. godine.

U to vreme stranka se još zvala Nacionalni front, Marin Le Pen je u jednom periodu bila njen predsednik, a obavljala je i funkciju evroposlanika i predsednika poslaničke grupe u EP.

Reč je o 21.200 evra mesečno koji su evropskim poslanicima stavljani na raspolaganje za angažovanje asistenata. EP smatra da su asistenti ove stranke postojali samo "na papiru", a da su u stvari obavljali stranačke poslove u Parizu. Među njima su telohranitelj Žan Mari Le Pena, kao i sekretarica i šefica kabineta Marin Le Pen. EP procenjuje da je ukupno oštećen za 6,8 miliona evra.

Kazna koju rizikuje Marin Le Pen je izuzetno velika. U teoriji, preti joj zatvor od 10 godina i milion evra kazne, a može da joj se zabrani i političko angažovanje u periodu od 5 do 10 godina. Proces će trajati dva meseca, a presuda se očekuje početkom sledeće godine.

Marin Le Pen se pojavila na početku suđenja, iako joj to nije bila obavezna. Čekao je ogroman broj novinara iz zemlje i inostranstva. Istakla je da će dolaziti na ročišta kada god bude mogla u trenutnoj veoma napetoj opštoj političkoj situaciji.

Već u utorak biće odsutna, jer će slušati predstavljanje programa nove Vlade Mišela Barnijea u skupštini. Kao predednica grupe svoje stranke u parlamentu, nastaviće da to radi i za vreme trajanja procesa.

- Izložićemo argumente koji su izuzetno ozbiljni i koje će, verujem, sud uzeti u obzir. Imam poverenja u pravosuđe, inače ne bih bila ovde – poručila je Le Penova dolazeći na suđenje, ističući da nije zabrinuta.

Smatra da bi u suprotnom bila dovedena u pitanje parlamentarna sloboda, a proces će iskoristiti da dokaže da njena stranka nije prekršila nijedno političko i administrativno pravilo.

Advokati EP žele da dokažu da je postojao organizovani sistem za izvlačenje evropskog novca. Sud bi trebalo da odlučuje na osnovu toga koliko je bila Marin Le Pen bila upućena u ono što se događalo. S druge strane, njeni advokati naglašavaju da je sve pitanje interpetacije u vezi s tim šta treba da radi poslanički asistent. Postoje i različite definicije oko ove aktivnosti u Francuskoj i u evropskim institucijama.

- Ova afera nije trebalo nikada da dođe pred sud, jer kada se pravosuđe bavi time šta rade skupštinski pomoćnici, kontroliše ono što rade poslanici, a to je potpuno suprotno ustavnom principu podele vlasti – naglasio je bivši evroposlanik Brino Golniš koji se takođe našao na optuženičkoj klupi.

Poručio je da nema nikakvog fiktivnog zapošljavanja, i da su njihovi asistenti radili, i to puno, dok advokat EP smatra da ova institucija ne može da finansira političke partije.

Pristalice Nacionalnog okupljanja smatraju da je sve ovo "politička nameštaljka" iz "kuhinje" bivšeg socijalističkog presednika EP Martina Šulca. Proces vide kao priliku da se suporstave "tehnokratskom sistemu" iz Brisela. Protivnici Marin Le Pen kažu da će sud koristiti kao "političku tribinu".

Čitav proces ima loš tajming po predsednicu skupštinske grupe Nacionalnog okupljanja koja je već viđena kao predsednička kandidatkinja na izborima za dve i po godine. Ako dođe do drugostepenog postupka i žalbe i sve se otegne, tek tada bi moglo da bude izuzetno komplikovano u susret ovim izborima. Eventualna zabrana bavljenja politikom na određeno vreme u prvostepenom postupku, važila bi i za vreme žalbenog procesa.

U prošlosti je bilo podudarnih slučajeva. Koalicioni saveznik predsednika Emanuela Makrona, šef centrističke stranke Modem Fransoa Bajru, nedavno je oslobođen sličnih optužbi, dok su neki njegovi saradnici osuđeni.

Odlazak Marin Le Pen na sud ima i značajan politički odjek, imajući u vidu da se radi o amblematičnoj ličnosti stranke koja je osvojila najviše glasova na prethodnim evropskim i parlamentarnim izborima.

S obzirom na to da se ceo proces tiče Nacionalnog fronta, njegov nekadašnji predsednik Žan Mari Le Pen, koji sada ima 96 godina, nalazi se u takvom zdravstvenom stanju da neće moći da prisustvuje suđenju.

Pogledajte više