KRIZA U FRANCSKOJ: Šabli se suočava sa žestokim izazovima usled klimatskih promena

Jovana Švedić

29. 09. 2024. u 20:11

VEĆI deo francuske vinske zemlje suočio se sa jednom od najtežih godina za rad u istoriji usled promene klime i obilnih padavina, nakon godina izazova za vinograde i kvalitet vina izazvanih sušom i vrućinom.

Foto Shutterstock

Žustrog kasnog septembarskog jutra u srcu vinske zemlje Šabli, berači grožđa prevlačili su teške kante preko ramena, obliveni znojem dok se penju na veoma strmu padinu vinograda Vau de Vey.

25. septembar je bio poslednji dan berbe u vinarijama, a radnici su ručno brali poslednje grožđe vrste Šardone koje će na kraju biti pretvoreno u vino kasnije.

Ljubitelji vina širom sveta možda će se boriti da se dočepaju ovogodišnje "millesime" - vina koje dolazi iz jednogodišnje berbe kojeg će biti u manjim količinama nego inače.

Veći deo francuske vinske zemlje suočio se sa jednom od najvlažnijih godina u istoriji  do sada usred promene klime, posle godina izazova za vinograde i kvalitet vina izazvanih sušom i vrućinom.

Na imanju Lavantureux, berba je trajala samo devet dana - otprilike upola kraće od uobičajenog vremena - posle godinu dana nepredvidivo oštrog vremena obeleženog mrazom, gradom, rekordnim padavinama i širenjem opasne gljive koja je uzgajivače Šablisa ostavila na ivici.

- Ovde radim od 2010. Ovo je moja najteža godina - kaže vinar, koji ide stopama svog oca i dodao da se svi stari vinari u ovoj pokrajini suočavaju sa istim problemom.

- I svi oldtajmeri ​​će vam reći isto. Bila je veoma teška godina jer je vreme bilo tako nepredvidivo. Nismo pošteđeni nijedne stvari. -rekao je. 

Iskušenja su počela mrazom u aprilu, a zatim su se nastavila u maju kada je dvostruka oluja praćena gradom pogodila region.

Nakon toga je došlo i do obilnih padavina koja ih je pratila sve do žetve.

Prema Burgundskoj vinskoj federaciji, skoro 2.500 hektara vinove loze u zemlji Šabli je pogođeno majskom olujom, a višak vlage omogućio je razvoj destruktivne gljivice plijesni.

(Vašington Tajmz)

Pogledajte više