VAŠINGTON TAJMS: Pentagon će smanjiti američko vojno prisustvo u Iraku

Predrag Stojković 28. 09. 2024. u 20:41

DESETOGODIŠNjA misija američke vojske u borbi protiv grupe Islamska država u Iraku, biće okončana tokom iduće godine i preći sa međunarodne koalicije na bilateralno odbrambeno partnerstvo između Vašingtona i Bagdada, potvrdili su zvaničnici administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Foto: Tanjug/AP

Taj potez je usledio 10 godina nakon što su SAD osnovale zajedničku radnu grupu, rekavši da je ona potrebna za poraz ostatka grupe, koja je nekada vladala nad skoro osam miliona ljudi koji žive na više od 100.000 kvadratnih kilometara teritorije u Iraku i Siriji, piše Vašington tajms (The Washington Times).

Zvaničnici iračke vlade saopštili su ranije ovog meseca da će američka vojna misija biti značajno smanjena do 2026. godine i da će mali broj njenih snaga ostati u regionu Kurdistana u Iraku.

SAD imaju oko 2.500 vojnika u Iraku koji savetuju i pomažu iračkim bezbednosnim snagama u njihovoj kampanji protiv ISIS. Zvaničnici Bajdenove administracije rekli su da ima smisla da se ponovo proceni misija koalicije u Iraku nakon 10 godina.

Iako će sadašnje raspoređivanje američkih snaga završiti svoj rad u Iraku u septembru 2025, misija koalicije protiv ISIS u Siriji koja deluje iz baza unutar iračkog kurdskog regiona, raspoređivanje koje je administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa pokušala da zatvori, nastaviće se do septembra 2026.

Bajdenova administracija neće saopštiti koliko će američkih vojnika ostati u Iraku sa novom misijom bilateralnog sporazuma i da li će neke snage biti prebačene da učestvuju u operaciji čiji će fokus biti na Siriji.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više