OVA MOĆNA ZEMLJA PODRŽAVA INICIJATIVU KINE I BRAZILA: Vreme je za rešenje sukoba u Ukrajini

Predrag Stojković 28. 09. 2024. u 19:09

U REŠENjU se ne pominje povelja UN i direktno teritorijalni integritet Ukrajine.

FOTO: Tanjug/AP

Švajcarska podržava "mirovnu inicijativu" Kine i Brazila za okončanje rata, uprkos tome što se ne pominje Povelja UN i ne pominje se direktno teritorijalni integritet Ukrajine, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Nikolas Bido.

- Inicijativa je važna jer nudi alternativu ratobornim govorima koje su ove nedelje u UN održale i ukrajinska i ruska strana, rekao je Bido i dodao da Švajcarska podržava kinesko-brazilsku inicijativu, jer poziva na prekid vatre i političko rešenje sukoba, prenosi Svis info.

Bido je ukazao na važnost pozivanja na Povelju UN u bilo kakvim mirovnim inicijativama u vezi sa Ukrajinom, napominjući da je o tome govorio kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u govoru u Savetu bezbednosti UN.

Vlade Brazila i Kine su u maju izdale zajedničku izjavu o okončanju rata između Rusije i Ukrajine, zalažući se za političke pregovore i organizovanje mirovne konferencije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je u avgustu da je kinesko-brazilski "konsenzus u šest tačaka" o okončanju rata u Ukrajini dobio "pozitivne" povratne informacije od više od 110 zemalja.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više