KINESKI GROM NA NEBU AZERBEJDŽANA: JF-17 menja ruske mlaznjake u naoružanju (VIDEO)

Predrag Stojković 28. 09. 2024. u 19:00

AZERBEJDžAN je zvanično objavio da je avion JF-17 Blok 3, koji su zajedno razvili Pakistan i Kina, uveden u upotrebu.

Foto Rosoboronexport www.roe.ru

Avion JF-17 Blok 3 predstavljen je Ilhamu Alijevu, predsedniku i vrhovnom komandantu Azerbejdžana, 25. septembra na Međunarodnom aerodromu Hejdar Alijev.

-Lovci su već integrisani u arsenal azerbejdžanskog vazduhoplovstva, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika.

Kako se navodi u saopštenju, ministar odbrane Azerbejdžana general-pukovnik Zahir Hasanov i predsednik odbora pakistanskog vazduhoplovnog kompleksa, vicemaršal vazduhoplovstva Hakim Raza, upoznali su predsednika sa ključnim pokazateljima učinka, operativnim direktivama i taktičko-tehničkim karakteristikama. aviona na ceremoniji.

Objavljen je i set fotografija na kojima se vidi letelica na međunarodnom aerodromu Hejdar Alijev. Predsednik se mogao videti kako pregleda letelicu i pozira u kokpitu.

Nabavka ima za cilj povećanje borbene sposobnosti i spremnosti zemlje suočene sa stalnim tenzijama sa Jermenijom. Dve južnokavkaske zemlje vodile su više sukoba tokom godina.

Objavljivanje kupovine dolazi nekoliko meseci nakon što su izveštaji u februaru 2024. ukazali da je potpisan ugovor vredan 1,6 milijardi dolara za avion JF-17 Blok 3. Ugovor je uključivao sveobuhvatan paket koji pokriva obuku pilota i naoružanje za borbeni avion. Glasine o potencijalnoj kupovini sežu dalje u prošlost.

Iz kabineta predsednika nisu naveli broj aviona koje je zemlja dobila. Međutim, prethodni izveštaji u lokalnim azerbejdžanskim medijima citirali su pakistanske stručnjake koji su rekli da će sporazum uključivati osam borbenih aviona u prvoj tranši i klauzulu za naknadnu narudžbinu još osam JF-17.

EurAsian Times nije mogao nezavisno da proveri ove tvrdnje.

Ova akvizicija dolazi kada je Baku diverzifikovao svoje vojne nabavke u pokušaju da se udalji od Rusije, koja je istorijski bila najveći snabdevač opremom svojoj vojsci.
Pakistan deli bliske veze sa Azerbejdžanom i bio je druga zemlja koja ga je priznala kao nezavisnu zemlju 1991. posle Turske. Tri države su zajedno popularno poznate kao „Tri brata“.

Pored toga, Pakistan je snažno podržavao Azerbejdžan u njegovom sukobu sa Jermenijom, posebno u vezi sa pitanjem Nagorno-Karabaha. Tokom 44-dnevnog Drugog rata u Karabahu, Azerbejdžan je navodno primio vojne savetnike iz Islamabada. Bilo je i špekulativnih izveštaja o pakistanskim čizmama na terenu.

Sukob je praktično okončan, pošto se jermensko stanovništvo u regionu evakuisalo nakon značajnog napada i raspuštanja nepriznate Republike Nagorno-Karabah. Ipak, Azerbejdžan i Jermenija su pokrenuli opsežne programe vojne modernizacije u pripremi za potencijalna buduća neprijateljstva.

Baku je od Turske i Pakistana nabavio dronove i borbene avione, dok je Jerevan nabavio rakete zemlja-vazduh Akash i višecevni raketni bacač Pinaka (MBRL) iz Indije. Jermenija je takođe nabavila radare, oklopne transportere i haubice iz Francuske.

Konflikt je stvorio dva različita saveza: jedan koji uključuje Azerbejdžan, Tursku i Pakistan, a drugi Jermeniju, Indiju i Francusku.

Ovo odgovara Pakistanu, koji je tražio kupce za avion JF-17 Blok 3 koji se proizvodi zajedno sa Kinom. Azerbejdžan je četvrta strana zemlja koja je nabavila ovaj avion posle Mjanmara, Nigerije i Iraka.

Borbeni avion je bio u velikoj meri promovisan u Argentini, ali je izgubio od polovnog danskog F-16 Fighting Falcons. Dakle, prodaja Azerbejdžanu predstavlja veliki podsticaj.

Foto Rosoboronexport www.roe.ru


ŠTA JE TAKO POSEBNO U VEZI SA AVIONOM JF-17 BLOK 3?

Zajednički razvijen od strane Pakistanskog aeronautičkog kompleksa i kineske kompanije Chengdu Aircraft Industry Corp, borbeni avion JF-17 Thunder (Grom) ima ruski motor, kineski okvir aviona i zapadnu avioniku.

JF-17 Thunder je jednomotorni, lagani, višenamenski borbeni avion. Sa plafonom od 50.000 stopa i maksimalnom brzinom od oko 1.200 mph, JF-17 je sposoban da obavlja širok spektar misija, kao što su presretanje iz vazduha i napad sa zemlje. Ima dvocevni automatski top od 23 mm i može da ponese oko 7.000 funti bombi i projektila na sedam podvesnih tačaka.

JF-17 je dizajniran da nosi kinesko oružje na svojih sedam uporišta, uključujući PL-5 raketa vazduh-vazduh kratkog dometa, LS-6 „Thunderstone“ GPS-navođene klizne bombe i IJ-12 supersonične i IJ-83 podzvučne protiv-brodske rakete. Iako nije direktno integrisan, JF-17 takođe može da nosi elektro-optičke/infracrvene senzore i ometače za samoodbranu na spoljnim modulima.

Od svog uvođenja u PAF 2007. godine, JF-17 je više puta unapređivan. Blok 3 varijanta dolazi sa „superiornom manevrisanjem, povećanim dometom i poboljšanim borbenim sposobnostima“.

JF-17 Blok 3 je prilagodljiv različitim borbenim situacijama. Može biti naoružan raznim oružjem, kao što su vođene i nevođene bombe, protivbrodske rakete, oružje vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Sada je takođe opremljen projektilom PL-15 Beyond Visual Range (BVR – Izvan vidnog polja) dometa 300 kilometara.

Zbog nižeg radarskog preseka, JF-17 Blok 3 ima bolje stelt karakteristike. Avion takođe koristi više kompozita i ima bolju avioniku.

Poseduje aktivni elektronski skenirani niz (AESA) radar. Prema izveštajima, radar za kontrolu vatre u vazduhu KLJ-7A je navodno instaliran u avionu.

JF-17 Blok 3 ima primetne poboljšane karakteristike poput integrisanog elektronskog ratovanja (EW), širokougaonog pametnog HUD-a, dodatnih čvrstih tačaka i sistema za upozorenje na dolazak raketa (MAWS).

Od svog uvođenja, JF-17 je postao oslonac pakistanskih vazduhoplovnih snaga i sada je spreman da ojača vazdušnu flotu Bakua, dajući joj prednost na južnom Kavkazu.
 

eurasiantimes.com/ Sakshi Tivari

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više