RUSIJA “ZALEDILA” ZAPAD: Dokle god nas smatraju neprijateljima ništa od pregovora o nuklearnom naoružanju

Predrag Stojković 27. 09. 2024. u 20:33

RUSIJA nije spremna da obnovi pregovore na temu Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (Novi START) sa SAD – bez promene neprijateljske politike koju Vašington vodi protiv Moskve dijalog je nemoguć, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslva Rusije Sergej Rjabkov.

Foto Arhiva

-Možda su oni spremni, ali mi nismo. Pre nego što se njihova neprijateljska politika prema Rusiji ne promeni, dijalog o strateškoj stabilnosti jednostavno nije moguće voditi, rekao je on.

U osvrtu na pitanje izmene ruske nuklearne politike, Rjabkov je rekao da Moskva pomno prati svaku reakciju Zapada na tu temu.

-Kada bude objavljen dekret kojim će biti odobrene sve izmene ruske državne politike po pitanju nuklearnog obuzdavanja, tada ćemo moći da pričamo konkretnije na temu kako se to tumači u inostranstvu. Za sada, mi samo fiksiramo reakcije drugih država, a one su poprilično različite, kazao je Rjabkov.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom obuzdavanju predložio da se unese niz pojašnjenja po pitanju uslova primene nuklearnog oružja.

Putin je istakao da Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje prilikom agresije na nju, između ostalog i ako neprijatelj bude koristio konvencionalno oružje - ako to bude predstavljalo pretnju vitalnim interesima države.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više