REVOLUCIJA TENKOVSKOG RATOVANJA: Stiže novi tenk Leopard 3 - odgovr na rusku armatu

Predrag Stojković 27. 09. 2024. u 21:33

NEMAČKA i Francuska sarađuju na razvoju glavnog borbenog tenka Leopard 3 (MBT) kao deo programa Main Ground Combat System (MGCS), sa ciljem da revolucionišu evropsko tenkovsko ratovanje.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Novi Leopard 3, koji se očekuje krajem 2020-ih ili početkom 2030-ih, imaće bespilotne kupole, napredne AI sisteme i moćni top od 140 mm za veći domet i preciznost bez presedana.

Iako bi ovaj zajednički projekat mogao da poboljša interoperabilnost evropske odbrane, izveštaji sugerišu da bi Nemačka mogla da preispita svoje partnerstvo sa Francuskom, potencijalno razvijajući Leopard 3 nezavisno.

Projekat naglašava promenu dinamike u evropskoj vojnoj saradnji.

LEOPARD-3 BI MOGLE DA RAZVIJU I NEMAČKA I FRANCUSKA

Nemačka serija glavnog borbenog tenka Leopard nalazi se mežu najboljim oklopnim ratnim platformama na svetu. Zaista, to bi mogao biti najnapredniji tenk autohtono proizveden u Evropi.

Kao što ime govori, Leopard 2 je vitalno poboljšanje originalnog Leoparda 1 koji su Nemci napravili 1960-ih. Prepoznajući potrebu za još jednom rundom evolucije u svojoj MBT floti, čini se da je Berlin manje zainteresovan za potpunu zamenu Leopard linije MBT-ova. Umesto toga, čini se da Nemačka možda namerava da ponovo nadogradi Leopard sa nezvanično nazvanim „Leopard 3” MBT.

Francuska i Nemačka su dva stuba Evropske unije. Ove dve evropske države takođe čine vitalni tim za ukupnu autohtonu evropsku bezbednost. Zbog toga je došlo do velikog pomaka ka stvaranju takozvanog glavnog kopnenog borbenog sistema (MGCS).

ŠTA JE GLAVNI KOPNENI BORBENI SISTEM?

MGCS je predložena saradnja između Pariza i Berlina za stvaranje nove generacije MBT-a. Neki su sugerisali da ovo predstavlja težnje sistema Leopard-3.

Na primer, MGCS nastoji da ugradi bespilotne kupole, naprednu veštačku inteligenciju i druge napredne pogonske sisteme. Zanimljivo je da su Francuzi i Nemci plesali jedni oko drugih najmanje pet godina pre nego što su se dogovorili da zajednički razviju ono što mnogi nazivaju Leopard 3.

Jedna od najvećih nadogradnji (o kojoj Evropljani ćute) je veličina predloženog potpuno automatskog i besposadnog topa. Biće to neverovatnih 140 mm, ako sve bude po planu. Ovaj tenk, za koji se veruje da će izaći na bojna polja krajem 2020-ih ili početkom 2030-ih, imaće domet bez presedana sa ovim oružjem. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, imaće i izuzetnu preciznost.

Predloženi Leopard 3 će imati manju posadu, od tri osobe, u odnosu na četiri sadašnje posade Leoparda 2. Dalje, kombinacija nemačkih i francuskih odbrambenih izvođača samo povećava interoperabilnost između dve najmoćnije i najvažnije zemlje u Evropi.
Ostalo je malo informacija o ovom zajedničkom poduhvatu. Zaista, kao što je gore navedeno, Berlin i Pariz su zaista oklevali da sklope sporazum o zajedničkom razvoju ovog projekta. Na kraju su se složili.

Međutim, neki nemački medijski izvori izvestili su da Berlin traži izlaz iz, kako neki veruju, glomaznog sporazuma sa Francuskom. Berlin bi se umesto toga usredsredio na razvoj nemačkog tenka isključivo za Nemačku.


NEMAČKOJ NE TREBA FRANCUSKA DA NAPRAVI „POWERPOINT PANZER“

Ako postoji jedna stvar koju Berlin zna da uradi u vojsci, to je kako da napravi odgovarajuće tenkove. Potreba da se Francuzi uključe u ovaj projekat je verovatno bila pametna u početku. To bi nesumnjivo smanjilo ukupne troškove programa i, kao što je ranije pomenuto, poboljšalo bi interoperabilnost među nemačkim saveznicima u NATO-u.
U isto vreme, međutim, Nemačka treba da racionalizuje proizvodnju predloženog novog Leoparda 3. Berlin takođe treba da počne da se bolje distancira od svojih takozvanih saveznika, koji izgleda nameravaju da zaglave najmoćniju evropsku ekonomiju u besmislenom ratu sa besna Rusija.

Nemačkoj je potreban novi MBT.

Berlin bi trebalo da smisli najbrži put za postizanje ovog cilja i krene njime. Nema garancije da će Francuzi uopšte moći da izađu u susret Nemačkoj u ovoj oblasti. Suprotno popularnom mišljenju u zapadnim prestonicama, Evropa se deli i ostaje sve dalje od konsenzusa posle 1991. godine.

Nemačka će morati da zacrta sopstveni kurs daleko bolje nego što je to bilo od Drugog svetskog rata. Jedan od načina da se to uradi bio bi da se Leopard 3 razvija i proizvodi autohtono.

nationalinterest.org/Brandon J. Weichert

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više