NETANIJAHU PROTIV PRIMIRJA, NASTAVLJA BORBE: Rat se može okončanti samo ukoliko se Hamas preda, moramo pobediti Hezbolah

A.Vojinović 28. 09. 2024. u 06:15

PREDLOG za prekid vatre između izraelske vojske (IDF) i libanske militantne grupe Hezbolah u trajanju od 21 dan i nade da bi borbe koje su minulih dana počele da izmiču kontroli mogle da utihnu rasturio je kao kulu od karata izraleski premijer Benjamin Netanijahu.

Tanjug

Odbijanjem zahteva zapadnih sila da borbe u kojima je na libanskoj strani do sada nastradalo bar 700 ljudi, a raseljeno oko 100.000, Netanijahu je nastavio po starom scenariju i kao i u slučaju sukoba sa palestinskim pokretom Hamas u Pojasu Gaze nema nameru da okonča rat uprkos pritiscima saveznika. Tako su se intenzivni prekogranični udari između IDF i Hezbolaha nastavili i juče, dok svetski zvaničnici na 79. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku uporno pritiskaju izraleske kolege da do deeskalacije mora doći.

Netanijahu se juče obratio kolegama na Generalnoj skupštini UN, započevši govor rečima da nije nameravao da dođe u Njujork ove godine, ali se predomislio nakon što je čuo "laži i klevete upućene Izraelu", te da je došao da "razjasni stvari":

- Izrael traži mir, Izrael žudi za mirom. Izrael mora da se brani od divljih ubica.

Naglasio je da će se Izrael boriti protiv palestinske grupe Hamas do potpune pobede i da se neće zaustaviti dok se svi taoci ne vrate kući.

- Ovaj rat se može okončanti samo ukoliko Hamas položi oružje i preda se. Izrael mora, takođe, pobediti Hezbolah. Dan nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023, Hezbolah je ispalio rakete prisiljavajući više od 60.000 Izraelaca na severu Izraela da napuste svoje domove. Dosta je bilo. Nećemo mirovati dok se naši građani ne vrate svojim kućama - istakao je izraelski lider.

Naglasio je da Izrael nije u ratu sa narodom Libana, već sa Hezbolahom koji je "oteo tu zemlju".

- Izrael nema izbora i ima svako pravo da otkloni ovu pretnju. Nema mesta u Iranu koje duga ruka Izraela ne može da dosegne, a to važi i za ceo Bliski istok. Mi pobeđujemo! - rekao je on.

Ne uvlačite UN u mirovne inicijative

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine UN i pozvao ga da "spreči da strukture UN budu uvučene u politizovane, pseudomirovne inicijative u vezi sa Ukrajinom". Šef ruske diplomatije je istakao i da SAD kontinuirano krše obaveze prema Sporazumu o sedištu UN iz 1947. godine i pozvao Gutereša da što pre pokrene arbitražni postupak protiv Vašingtona.

SAD i Francuska pozvali su u četvrtak na hitan prekid vatre od 21 dan duž granice između Izraela i Hezbolaha kako bi se obezbedio prostor za diplomatiju. No, kako je vest o predlogu primirja došla do svetskih medija, ubrzo se oglasila Netanijahuova kancelarija odbacivši zahtev saveznika, čime je unela zabunu kod zapadnih kolega koji su tvrdili da je Netanijahu bio deo razgovora o obustavi ratnih dejstava.

Predsednik Emanuel Makron upozorio je Netanijahua da će morati da preuzme odgovornost za regionalnu eskalaciju ako ne pristane na primirje:

- Predlog koji je iznet je solidan. Plan koji podržavaju SAD i EU pripremljen je sa samim Netanjahuom.

Netanijahuova kancelarija se juče ponovo oglasila kako bi "razjasnila nedoumice", istakavši da Izrael deli ciljeve inicijative na čelu sa SAD za primirje u Libanu "kako bi se ljudima duž severne granice omogućilo da se bezbedno i sigurno vrate svojim kućama".

Ipak, da nema ni govora o primirju juče su novim međusobnim udarima dokazale sukobljne strane. Baraž od 10 raketa ispaljen je iz Libana na Haifu, aktivirajući sirene u primorskom gradu i predgrađima na severu zemlje, navela je IDF. U vazdušnom napadu izraelskih snaga u pograničnom gradu Šeba na jugu Libana ubijeno je devet osoba iz iste porodice, među kojima četvoro dece. Dan ranije je u napadu IDF na južno predgrađe Bejruta ubijen je šef Hezbolahovih dronova Mohamed Surur i ataše grupe u Jemenu. Jemenski Huti su juče izveli vazdušni napad na izraelske gradove Tel Aviv i Aškelom, balističkom raketom i dronom, u znak podrške Gazi i Libanu.

Zbog sve većeg pritiska na bolnice i velikog broja raseljenih stanovnika, libanske vlasti ponovo su apelovale na hitan prekid vatre. Ministar spoljnih poslova Libana Abdalah Bu Habib istakao je na zasedanju Generlne skupštine u UN da njegova zemlja trpi krizu koja ugrožava njeno postojanje i da hitno treba da je zaustavi pre nego što postane nemoguće da se obuzda. Upozorio je da kriza u zemlji preti čitavom Bliskom istoku.

Istovremeno, više od 30.000 ljudi, uglavnom Sirijaca, prešlo je u Siriju iz Libana u za 72 sata, saopštila je juče Agencija UN za izbeglice.

- Oko 80 odsto onih koji su prešli su Sirijci, a oko 20 odsto su Libanci - rekao je predstavnik agencije UN u Siriji Gonzalo Vargas Ljosa. - Oni prelaze iz zemlje u ratu u zemlju koja se već 13 godina suočava sa sukobima.

Netanijahu i Lukašenko o atomima

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanijahu upozorio je juče za govornicom u UN da "sve zemlje treba da osiguraju da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje". "Zbog mira i bezbednosti celog sveta, ne smemo dozvoliti da se to dogodi. Imam poruku za tirane Teherana. Ako nas udarite, mi ćemo uzvratiti", rekao je on.

O nuklaernom oružju juče je govorio i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji je poručio da će ono biti upotrebljeno čim NATO napadne Belorusiju. "Ako upotrebimo nuklearno oružje, oni bi mogli da odgovore i Rusiji, a onda će Moskva da upotrebi sav svoj arsenal. To je već svetski rat, koji ni Zapad ne želi, jer nije spreman za to. Mi im, ipak, otvoreno govorimo: državna granica je crvena linija. Ako zakorače na nju, odgovor će biti momentalan - upozorio je Lukašenko, dodavši da se Minsk sprema za takav scenario.

Pogledajte više