FRANCUSKA SE OPRAŠTA OD FILIPIN: Izbeglica osumnjičen za ubistvo devetnaestogodišnje studentkinje trebalo da bude izbačen iz zemlje

Francuska se danas oprašta od Filipin, mlade studentkinje stare 19 godina, koja je pre nekoliko dana ubijena u Bulonjskoj šumi.

Foto: printskrin BFMTV

Za njeno ubistvo optužen je Marokanac star 22 godine, koji tek što je izašao iz zatvora i trebalo je da bude izbačen iz zemlje, što je u javnosti podrgrejalo raspravu o ilegalnim migrantima.

Filipin je nestala prošlog petka. Na osnovu snimaka s javnih kamera ustanovljeno je da je posle ručka u studentskom restoranu krenula u pravcu Bulonjske šume na čijem obodu se nalazi ekonomski fakultet "Dofin" na kome je studirala.

Trebalo je kasnije da provede vikend kod roditelja u obližnjoj oblasti Ivlin. Roditelji su i prijavili njen nestanak. Odmah je započela potraga, u koju su se uključili i studenti sa fakulteta. Nažalost, njeno beživotno telo, delimično zakopano, pronađeno je sutradan.

Svedoci su izjavili da su u blizini videli muškarca s pijukom. Ispostavilo se da je reč o Marokancu koji je bio osuđen na 7 godina zatvora zbog silovanja 2019. godine.

U Francusku je ušao iz pravca Španije 13. juna te godine s turističkom vizom, kao sedamnaestogodišnjak. Već tokom leta je silovao 23-godišnju studentkinju na šumskom putu u mestu Tavernji u departmanu Dolina Oaze, tridesetak kilometara severno od Pariza. Brzo je identifikovan na osnovu DNK nalaza.

Posle dve godine pritvora, sud za maloletnike ga je osudio na sedam godina zatvora. Dok je bio iza rešetaka niko ga nije posećivao, niti je dobijao telefonske pozive.

Iz zatvora je prevremeno pušten u septembru i trebalo je da bude izbačen, ali ga nisu pronašli u hotelu kome mu je bio određen privremeni boravak.

Iz marokanskog diplomatskog predstavništva stigao je tzv. "pasovan" koji zamenjuje pasoš, ali nisu mogli da mu ga uruče. Imao je izrečenu meru izbacivanja iz Francuske i zabrane povratka u ovu zemlju 10 godina.

Do osumnjičenog za ubistvo Filipin se stiglo na osnovu video-snimaka sa bankomata odakle je, karticom ukradenom od žrtve, podizao novac. Ispostavilo se da je sutradan, posle ubistva, otišao u Bulonjsku šumu da zakopa ubijenu devojku.

Uhapšen je u utorak u Ženevi. Francuska će Švajcarskoj podneti zahtev za izručenje.

Oni koji su poznavali Filipin ističu da je bila divna i predusretljiva devojka. Svi su u šoku. Francuski predsednik Emanuel Makron je osudio stravičan i užasni zločin.

Danas (petak) je održan oproštaj u crkvi "Sveti Luj" u Versaju pre više od 2.800 ljudi. Crkva je bila premala da primi sve koji su hteli da joj odaju poštu. Došli su njeni prijatelji, kolege s fakulteta, susedi, neutešna porodica u kojoj su bili roditelji i njenih troje braće i dve sestre.

Pogledajte više