INDIJA I BRAZIL STALNE ČLANICE SAVETA BEZBEDNOSTI? Francuski predsednik Makron predložio reformu UN, Svetske banke i MMF

Opsežne reforme Ujedinjenih nacija, ali i drugih multilateralnih organizacija, neophodne su u današnje vreme, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Makron je ovu poruku poslao s govornice tokom generalne skupštine u Njuorku.

- Čujem mnogo glasova koji se dižu da bi rekli da u suštini UN treba staviti u smeće, da ne služe ničemu, da ne uspevamo da rešimo konflikte – kazao je Makron.

Umesto toga, francuski šef države je inisistirao na konstruktivnosti:

- Budimo jasni. Odgovorni su ovde. Sve dok budemo imali Savet bezbednosti koji je blokiran, rekao bih recipročno, zavisno od interesa jednih ili drugih, teško ćemo napredovati.

Makron je poručio da ne veruje da postoji bolji sistem od aktuelnog, pa je zato predložio da se ovakve UN učine efikasnijim i reprezentativnijim.

- Francuska se zalaže da SB UN bude proširen. Nemačka, Japan, Indija, Brazil, treba budu stalni članovi, kao i dve zemlje koje će Afrika odrediti da je predstavljaju – izneo je Makron predlog.

Takođe, naglasio je da reforma u sastavu SB UN neće biti dovoljna sama za sebe da bi se dobilo na efikasnosti. Kazao je da reforma takođe treba da omogući da se promene metode rada, da se limitira pravo veta u slučaju masovnih zločina i da se skoncentriše na operativne odluke koje zahteva održavanje međunarodnog mira i bezbednosti.

- Treba da imamo hrabrosti i odvažnosti da to uradimo – pozvao je Makron, naglasivši da će se tako efikasnije reagovati na terenu, kako pri državama, tako i u civilnim društvima.

Osim na reformi UN, stanar Jeliseja je insistirao i na tome da se "otvori nova era u svakoj multilateralnoj instituciji". Naglasio je, tako, da je potrebno, "možda već u mesecima koji slede", izvršiti duboku reformu Svetske Banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

- Ove institucije su formirane u vreme kada mnogi od vas ovde nisu bili nezavisni – obratio se prisutnima u sali.

Francuski šef države je poručio da treba obnoviti strukturu kapitala u ovim institucijama da bi im se dalo više snage:

- Svetska banka i MMF su bile smišljene, stvorene i kalibrirane kada izazovi nisu bili isti, kada svetska ekonomija nije bila ovakvih razmera i kada demografija nije imala nikakve veze s današnjom.

Poručio je da treba da se uklone apsurdni tabui i blokade koje ponekad postavljaju najveći i da Svetskoj banci i MMF treba dati kapacitete za reagovanje da bi se finansirali projekti koji su neophodnim zemljama Juga, istakavši da je ova reforma izuzetno važna za kolektivni kredibilitet.

- I kažem najbogatijim zemljama, onima koje sede za istim stolom sa Francuskom: odlučite da to ne učinite i videćete u godinama koje dolaze da će se pojaviti alternativni poredak – upozorio je francuski predsednik.

Pogledajte više