"ONI SU NAJVEĆA PRETNJA MIRU I IZVOR RATOVA I SUKOBA": Kina uperila prst u SAD

Dejana Kalinić 26. 09. 2024. u 11:33

SJEDINjENE Američke Države predstavljaju najveću pretnju svetskom miru i izvor ratova i sukoba, izjavio je portparol kineskog Ministarstva odbrane Džang Sjaogang.

Foto: Printskrin

- Kina je graditelj svetskog mira, doprinosi globalnom razvoju i štiti svetski poredak, Peking se strogo pridržava odbrambene vojne politike, jača nacionalnu odbranu i vojnu modernizaciju kako bi zaštitio sopstvenu bezbednost i interese razvoja - rekao je portparol.

Prema njegovim rečima, „svi znaju da su SAD najveća pretnja svetskom miru i izvor ratova i sukoba“.

- Igranje na ‘kinesku kartu’ ne može rešiti sopstvene probleme SAD. Zahtevamo da Sjedinjene Američke Države formulišu ispravnu percepciju Kine, objektivno i racionalno sagledaju vojni razvoj i strateške namere Kine i učine više na očuvanju odnosa između dveju zemalja i njihovih oružanih snaga i unaprede regionalni mir i stabilnost - naglasio je kineski diplomata.

On je dodao da su SAD poslednjih godina na kinesku vojsku gledale u smislu konkurencije i pretnje i da su preuveličavale i naduvavale takozvanu „kinesku vojnu pretnju“ u pokušaju da opravdaju širenje sopstvene vojne moći.

O zajedničkim rusko-kineskim vojnim vežbama

Govoreći o zajedničkim vežbama Oružanih snaga Rusije i Narodne Republike Kine „Sever. Saradnja 2024“, portparol je rekao da su one produbile nivo strateške saradnje dve vojske, dale aktivan doprinos očuvanju mira u regionu i reagovanju na bezbednosne izazove.

- Ove vežbe uspešno su proverile koordinaciju taktičke komande i sprovođenja zajedničkih operacija obe strane, dodatno produbile nivo strateške saradnje dveju armija i dale aktivan doprinos održavanju regionalnog mira i stabilnosti, kao i reagovanja na bezbednosne izazove - istakao je Džang Sjaogang.

Prema njegovim rečima, po završetku vežbi, jedinice brodova ruske i kineske mornarice izvršile su patroliranje u odgovarajućim oblastima Tihog okeana.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pogledajte više