ANALIZA NEMAČKIH MEDIJA: Operacija dizanja u vazduh Severnog toka koštala 300.000 dolara - Zelenski navodno nije bio obavešten?

Marija Stevanović 25. 09. 2024. u 17:02

U OPERACIJI miniranja gasovoda Severni tok i Severni tok 2 učestvovalo je nekoliko ljudi, uglavnom civila, a organizovao ju je bivši agent ukrajinskih specijalnih službi Roman Červinski, preneo je list "Špigl" , koji istražuje eksplozije.

Foto AP

Kako se ističe, plan sabotaže je odobrio bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni. Međutim, Vladimir Zelenski navodno nije bio obavešten. Ova operacija, navodno, koštala je skoro 300.000 dolara. 

Kako je "Špigl" saznao, diverzantsku grupu činilo je nekoliko ukrajinskih ronilaca, od kojih su skoro svi bili civili. Operaciju je vodio i planirao bivši obaveštajac Roman Červinski. Jedan ukrajinski državljanin je sastavio tim, obezbedio njegovu obuku i na kraju ga poslao dalje. Operacija na iznajmljenom brodu Za ovu misiju, jedrilicu Andromeda je izveo vojnik specijalaca. U posadi su bili i skiper i pomoćnik, prenose RIA novosti. 

Eksplozije na dva ruska gasovoda za izvoz u Evropu - Severni tok i Severni tok 2 - dogodile su se 26. septembra 2022. godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile ciljanu sabotažu. Nord Stream AG, operater Severnog toka, izvestio je da je uništenje gasovoda bez presedana, a vremenski okvir za popravke je nemoguće proceniti. Rusko tužilaštvo pokrenulo je postupak povodom akta međunarodnog terorizma. Rusija je više puta tražila podatke o eksplozijama u Severnom toku, ali ih nikada nije dobila, rekao je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov. 

BONUS VIDEO:

RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više