HEZBOLAH POTVRDIO: Komandant je ubijen

Dejana Kalinić 25. 09. 2024. u 08:04

LIBANSKA militantna grupa Hezbolah potvrdila je da je u jučerašnjim izraelskim napadima na južno predgrađe Bejruta ubijen jedan od najviših komandanata te grupe Ibrahim Kobeisi, prenose libanski mediji.

Foto: AP Photo/Hussein Malla

Navodi se da su u tom napadu, trećem u poslednjih sedam dana, uništena tri sprata jedne bejrutske šestospratnice, prenosi AP.

Izrael je saopštio da je Kobeisi bio visoki komandant Hezbolaha zadužen za raketnu jedinicu, da se smatra odgovornim za lansiranja projektila ka Izraelu i da je planirao napad izveden 2000. godine u kojem su trojica izraelskih vojnika oteti i ubijeni.

Izraelske snage su od početka kampanje protiv Hezbolaha 8. oktobra prošle godine eliminisale nekoliko visokih oficira te šiitske militantne organizacije, među kojima se nalaze Fuad Šukr, Ibrahim Akil, Visem el Tavil i Taleb Abdulah.

Najmanje šest ljudi je poginulo, a 15 ranjeno u jučerašnjem izraelskom vazdušnom udaru na južno predgrađe Bejruta, a libanski mediji objavili su da je napad izveden na predgrađe Dahije, poznatom uporištu Hezbolaha u glavnom gradu Libana.

Proteklog dana, borbeni avioni izraelskog vazduhoplovstva bacili su oko 2.000 projektila na ciljeve Hezbolaha u Libanu, saopštila je ranije izraelska vojska, dodajući da su borbeni avioni izraelske avijacije pogodili oko 1.500 ciljeva Hezbolaha, a dronovi još nekoliko stotina.

Prema podacima Urgentnog centra libanskog ministarstva zdravlja, u izraelskom bombardovanju južnog i istočnog Libana od ponedeljka ujutro poginulo je 558 ljudi, a 1.835 je povređeno.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSKI KASKADER PRKOSI SMRTI: Pogledajte zavisnika o adrenalinu

Pogledajte više