RAT U UKRAJINI: Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom u NJujorku o putu Ukrajine ka članstvu u NATO-u

Novosti online 25. 09. 2024. u 07:51 >> 18:43

RAT u Ukrajini, dan 945.

FOTO: AP/Tanjug

Tramp se verovatno neće sastati sa Zelenskim tokom njegove posete SAD

Malo je verovatno da će se održati sastanak između bivšeg predsednika SAD i kandidata republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donalda Trampa i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tokom posete ukrajinskog predsednika SAD.

Nakon što se obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Zelenski će imati bilateralne susrete sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i potpredsednicom SAD i kandidatom demokrata Kamalom Haris, preneo je Politiko.

Tramp je prošle nedelje rekao da će se "verovatno" sastati sa Zelenskim tokom posete ukrajinskog predsednika SAD.

Međutim, zvaničnik iz Trampovog predizbornog štaba potvrdio je juče za Politiko da sastanak nije zakazan.

Ukrajinski lider je iznervirao Trampa posetom fabrici municije u Skrantonu, u ključnoj neopredeljenoj američkoj saveznoj državi Pensilvaniji u nedelju.

Tokom mitinga u Pensilvaniji u ponedeljak, Tramp je optužio Zelenskog da jako želi da Harisova pobedi na izborima i opisao ga kao "najvećeg prodavca u istoriji".

(Tanjug)

 

Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom u Njujorku o putu Ukrajine ka članstvu u NATO-u

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o potrebi jačanja ukrajinske protivvazdušne odbrane i putu Ukrajine ka članstvu u Alijansi.

Zelenski je objavio na svom Telegram kanalu da je, na sastanku održanom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, zahvalio Stoltenbergu na podršci Ukrajini tokom njegovog mandata na mestu generalnog sekretara Alijanse, kao i za napore da se svet ujedini da pomogne Kijevu i da se ojača ukrajinska vojska, preneo je Ukrinform.

Ukrajinski predsednik je naveo da je na sastanku bilo reči i o tome da Ukrajina što pre treba da dobije poziv za članstvo u NATO-u, kao i o značaju blagovremenog sprovođenja svih dogovora sa samita Alijanse koji je održan u julu u Vašingtonu, odnosno da zemlje članice ispune svoje obaveze u vezi sa izdvajanjem 40 milijardi evra za narednu godinu.

Tokom samita NATO-a u Vašingtonu, koji je održan od 9. do 11. jula, lideri SAD, Holandije, Nemačke, Italije i Rumunije najavili su prebacivanje Ukrajini pet strateških sistema PVO "patriot", kao i desetine taktičkih sistema PVO.

Zelenski u Njujorku prisustvuje 79. zasedanju Generalne skupštine UN.

(Tanjug, Ukrinform)

Rojters: Rusija u Kini uspostavila program za razvoj dronova za rat u Ukrajini


Rusija je uspostavila program naoružanja u Kini za razvoj i proizvodnju dronova za napade velikog dometa koji bi trebalo da se koriste u ratu protiv Ukrajine, tvrdnje su dva izvora iz Evropske obaveštajne agencije i podaci dokumenata u koje je Rojters imao uvid.

IEMZ Kupol, podružnica ruske državne kompanije za oružje Almaz-Antej, razvio je i testirao novi model drona pod nazivom Garpia-3 (G3) u Kini uz pomoć lokalnih stručnjaka, navodi se u jednom od dokumenata, što je izveštaj koji je IEMZ Kupol ranije ove godine poslao ruskom Ministarstvu odbrane kojem je izložio svoj rad.

Kupol je kasnije tom ministarstvu saopštio da proizvodi bespilotne letelice, uključujući G3, u velikim razmerama u fabrici u Kini, tako da oružje može da bude raspoređeno u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, što je termin koji Moskva koristi za rat.

Kupol, Almaz-Antej i rusko Ministarstvo odbrane nisu odgovorili na zahteve za komentar. 

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je za Rojters da nije upoznato sa takvim projektom i da ta zemlja ima stroge mere kontrole izvoza dronova.

Američki Stejt department i ukrajinska vlada nisu odgovorili na zahteve za komentar, dok su američki zvaničnici izrazili zabrinutost prošle nedelje zbog, kako su rekli, kineske podrške ruskoj "ratnoj mašini" i nisu želeli da iznose detalje.

G3 može da pređe oko 2.000 kilometara i da nosi teret od 50 kilograma, naveo je Kupol u izveštajima koje je dostavio resornom ministarstvu. 

Uzorci G3 i nekih drugih modela dronova proizvedenih u Kini dostavljeni su u Kupol u Rusiji na dalje testiranje, ponovo uz angažovanje kineskih stručnjaka, saopštili su oni.
Kupol je preuzeo isporuku sedam vojnih dronova proizvedenih u Kini, uključujući dva G3, u svom sedištu u ruskom gradu Iževsku, podaci su pomenutih dokumenata.

Dva izvora su navela da je isporuka uzorka dronova Kupolu prvi konkretan dokaz od početka rata u Ukrajini da su dronovi proizvedeni u Kini isporučeni Rusiji.
Izvori su Rojtersu pokazali ukupno pet dokumenata, uključujući dva Kupolova izveštaja ministarstvu u prvoj polovini godine i dve fakture, koji potkrepljuju njihove tvrdnje o postojanju ruskog projekta u Kini za proizvodnju dronova za upotrebu u Ukrajini.
Peking je više puta negirao da su Kina ili kineske kompanije isporučile Rusiji oružje za upotrebu u Ukrajini, rekavši da je zemlja i dalje neutralna. 

G3 je unapređena verzija drona Garpia-A1, navodi se u Kupolovim izveštajima poslatim ministarstvu odbrane.

Kupol je rekao da će u roku od osam meseci projekat u Kini biti spreman za proizvodnju drona REM 1 kineskog dizajna, nosivosti od 400 kilograma. Dva evropska obaveštajna izvora rekla su da bi ovaj sistem bio sličan američkom dronu "Riper" (Reaper).
Izvori su rekli da je druga ruska firma pod nazivom TSK Vektor bila posrednik između Kupola i kineskih dobavljača u projektu. 

Ruske firme su sarađivale sa kineskom kompanijom Redlepus TSK Vector Industrial, sa sedištem u Šenženu, ali izvori nisu precizirali koja je bila tačna uloga kineske kompanije.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da je njegova vojska 2023. godine dobila oko 140.000 dronova i da Moskva ove godine planira da udesetostruči taj broj.

- Ko brže reaguje na zahteve na bojnom polju, pobeđuje - rekao je on na sastanku o proizvodnji dronova u Sankt Peterburgu.
 

Vlasti dela Donjecka pod kontrolom Moskve

Prvi čovek dela Donjeckog regiona, koji je pod kontrolom Moksve, Denis Pušilin kaže da su ruske snage preuzele kontrolu nad gradom Ukrainsk, preneo je Tas.

Bačena municija na teritoriju Zaporoške nuklearke

Bespilotna letelica Oružanih snaga Ukrajine bacila je municiju na teritoriju Zaporoške nuklearke, objekti nuklearke nisu oštećeni, ali se zapalila suva trava, saopštile su za Sputnjik u hitnim službama.

Zelenski na SB UN: Rusija planira da napadne tri nuklearke

Rusija se sprema da gađa tri ukrajinske nuklearne elektrane, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na sednici Saveta bezbednosti UN-a.

"Ako je Rusija spremna da ide tako daleko, to znači da Moskva ne vrednuje ništa do čega vam je stalo. Ova vrsta ruskog cinizma će i dalje biti upadljiva ukoliko joj se dâ prostora“, dodao je Zelenski.

Zelenski nije precizirao koje su nuklearke ugrožene, ali je rekao da Kijev ima dokaze o planovima Rusije.

Na teritoriji pod kontrolom Ukrajine postoje tri nuklearne elektrane u funkciji — nuklearke Rovno i Hmeljnicki na zapadu zemlje i atomska centrala Pivdenoukrajinska na jugu.

Kijev: PVO sistemi oborili 28 od 32 ruska drona

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile 28 od 32 bespilotne letelice i četiri od osam projektila tokom noćnog ruskog napada.

Dodaje se da su ruske snage lansirale četiri rakete na južni region Odese.

Regionalni načelnik guverner Oleg Kiper rekao je da je projektil pogodio otvoreno područje i izazvao požar koji je u međuvremenu ugašen.

Krhotine dronova oštetile su i dva kamiona bez ikakvih žrtava, dodao je Kiper u objavi Telegram.

Regionalni guverner Kijeva Ruslan Kravčenko rekao je da napad dronom na region nije naneo nikakvu štetu kritičnoj ili stambenoj infrastrukturi.

U napadima na severoistočni region Harkova u ranim satima oštećen je hangar.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije oslobodile su naselja Ostro i Grigorovku u DNR;
- Ruske snage uništile su centar za radio-vezu Oružanih snaga Ukrajine, kao i pogone za proizvodnju dronova;
- Oružane snage Rusije tokom prethodnog dana odbile su tri kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio gotovo 390 vojnika;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana gotovo 120 vojnika u zoni odgovornosti grupe Sever“;
- PVO sredstva su tokom prethodnog dana oborila četiri navođene avionske bombe „hamer“, 14 raketa „hajmars“ i 31 dron;
- Grupa „Centar“ napredovala je u dubinu odbrane protivnika, ukrajinska vojska izgubila je gotovo 580 vojnika;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“ gotovo 30 vojnika;
- Grupa „Zapad“ je tokom prethodnog dana odbila tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine.

Izveden napad na luku u Odeskoj oblasti

Ruske snage izvele su napad na luku u gradu Južno u Odeskoj oblasti, gde je juče uplovio brod sa raketama za lovce F-16, koji nije smeo da rizikuje istovar u luci Odesa, saopštio je za Sputnjik koordinator proruskog ilegalnog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Lavrov: Ujedinjene nacije zatvaraju oči pred upadom Ukrajine u Kursku oblast

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Ujedinjene nacije zatvaraju oči pred ekscesima ukrajinskih snaga prilikom upada u rusku Kursku oblast.

Lavrov je u intervjuu za TASS na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku rekao da ukrajinske "terorističke grupe", kako je naveo, koriste zapadno oružje za napade na Kursk u kojima ne prave razliku među metama. 

Foto: Tanjug/AP

"Oni u toj oblasti svakodnevno bombarduju kuće, društvene institucije, miroljubive građane koji se automobilima sklanjaju na bezbednija mesta. Nisam čuo nijedan glas predstavnika UN koji su odgovorni za ljudska prava, uključujući i generalnog sekretara", rekao je Lavrov.

Borelj: EU će nastaviti da podržava Ukrajinu, bez obzira na novu administraciju SAD

Evropska unija će nastaviti da podržava Ukrajinu u sukobu sa Rusijom, a taj stav neće zavisiti od postupaka nove američke administracije, izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj u Njujorku, nakon sastanka Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini.

Odgovarajući na pitanje da li se Evropska unija sprema da promeni politiku po pitanju pomoći Ukrajini u slučaju da republikanski kandidat Donald Tramp bude izabran za predsednika na novembarskim izborima u SAD, Borelj je rekao da ne zna šta će američka administracija da uradi ili neće, ali da je u ovom trenutku podrška Evropske unije - vojna, civilna, ekonomska, finansijska i humanitarna - veća od pomoći SAD, prenosi Ukrinform. 

"Do sada smo izdvojili više od 100 milijardi evra, od kojih 45 milijardi evra vojne pomoći", naveo je Borelj.

Erdogan razgovarao sa Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastao se sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim u Njujorku i rekao da će Ankara uložiti napore da oživi prehrambeni sporazum i prekid vatre u Ukrajini.

„Tokom sastanka razgovarano je o bilateralnim odnosima Turske i Ukrajine, toku rata i mirovnim naporima, regionalnim i globalnim pitanjima. Predsednik Erdogan je na sastanku rekao da je Turska oduvek verovala da se ukrajinsko-ruski rat može okončati dijalogom, štiteći teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da Turska nastavlja da ulaže napore za postizanje tog cilja“, saopštio je kabinet turskog predsednika.

Foto: Profimedia

Takođe je navedeno da je Erdogan rekao da je Turska spremna da preduzme sve moguće korake kako bi pomogla, uključujući posredovanjem, postizanje pravednog i trajnog mira, kao i da će se nastaviti napori za oživljavanjem Crnomorske prehrambene inicijative i postizanjem prekida vatre između Ukrajine i Rusije koji može da otvori vrata mira.

Napad u Kurskoj oblasti

Avion Su-25 izveo je napad nevođenim raketama na ljudstvo i oklopna vozila ukrajinskih snaga u pograničnom delu Kurske oblasti.

 

Eksplozije u Hersonu

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Hersonu, koji je pod kontrolom kijevskih snaga.

Prema onlajn karti ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije, trenutno je uzbuna za vazdušnu opasnost na snazi u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Hoće li se ukrajinski piloti obučavati u Albaniji?

Ruski ambasador u Albaniji Aleksej Zajcev saopštio je da u novoj taktičkoj vazduhoplovnoj bazi NATO-a u gradu Kučova na albanskoj teritoriji ne planiraju da vrše obuku ukrajinskih pilota za lovce F-16.

„Modernizacija objekta se nastavlja. Planirano je da se aerodrom koristi kao pomoćna baza za taktičku avijaciju Združenog vazduhoplovstva NATO-a. Danas, koliko je nama poznato, nema govora o tome da se ona uvrsti u spisak objekata Alijanse u kojima se može organizovati obuka pilota borbenih aviona F-16 za Ukrajinu, kao što nema ni samih lovaca F-16“, rekao je Zajcev za Sputnjik.

On je dodao da su u gradu Kučova trenutno raspoređene bespilotne letelice „bajraktar TB2“ kupljene od Turske.

Napad na Južno

Tokom noći izveden je napad na grad Južno u Odeskoj oblasti, saopštio je koordinator ilegalnog proruskog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Nebenzja otkrio koji je uslov da Rusija završi specijalnu operaciju

Rusija će nastaviti specijalnu operaciju u Ukrajini ukoliko Zapad ne dozvoli da kijevski režim ode mirnim putem, rekao je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

„Uvek smo se sa poštovanjem odnosili prema Ukrajincima, to je bratski narod, sa kojim imamo neraskidive istorijske veze… Ali, ako Zapad ne dozvoli da se spasemo od tog kancera koji predstavlja kijevski režim, na miran način… nastavićemo specijalnu operaciju sve dotle dok njeni zadaci ne budu ispunjeni vojnim putem“, upozorio je Nebenzja.

On je naglasio da je Rusija uvek bila spremna da živi u miru sa Ukrajinom sve dok od nje nisu napravili neonacističku rusofobsku državu s planom ulaska u vojni blok NATO.
Ruski diplomata je pozvao Kijev da što pre prihvati realne parametre za dugoročno rešavanje krize a ne da klize u nerealistične „planove pobede“.

Kako je dodao, Ukrajina je u uslovima diktature Zelenskog spremna da se uguši u krvi i da gurne svet u treći svetski rat.

„Ukrajina je, uz neonacistički režim, postala diktatura jednog čoveka, spremna da u cilju očuvanja vlasti i slepog praćenja Zapada ne samo uguši zemlju u krvi, nego i da kao žrtvu prinese sve mlade Ukrajince koji nisu uspeli da pobegnu iz zemlje i da gurnu svet u treći svetski rat“, naglasio je Nebenzja.

Ukrajinski sukob se neće završiti a da kršenje prava ruskojezičnog stanovništva Ukrajine ne bude eliminisano.

„Pravedno i održivo rešenje ukrajinske krize nije moguće a da se ne uklone osnovni razlozi zbog kojih je i izbila kriza, a to je, pre svega, kršenje prava stanovništva koje govori ruski jezik“, konstatovao je on.

Ukrajinci povukli deo trupa iz Ugljedara

Oružane snage Ukrajine izvele su deo svojih grupa iz Ugljedara, ostali su rasuti po gradu i kriju se, saopštili su u ruskoj vojsci.

Takođe se dodaje da je intenzitet otpora Oružanih snaga Ukrajine na ovom delu fronta značajno smanjen, pri čemu su najveću aktivnost pokazali operateri dronova.

Sprečen prodor i rotacija snaga ukrajinske vojske

Jedinice bespilotne avijacije desantnih snaga grupe „Sever“ sprečile su pokušaj ukrajinske vojske da prodre u dubinu teritorije Rusije i izvrši rotaciju snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Burno u Kursku

Jedinice artiljerijskog oruđa „hijacint B“ grupe „Sever“ uništile su uporišta ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pogledajte više