VANG JI: Rešenje za rat u Ukrajini je prekid vatre,pregovori i uzdržavanje od sankcija

Predrag Stojković 25. 09. 2024. u 00:00

STAV Kine u vezi sa rešenjem za sukob u Ukrajini i dalje je da se odmah uspostavi prekid vatre i sedne za pregovarački sto, kao i da se zapadne zemlje uzdrže od sankcija i ekonomskog pritiska na jednu od strana u sukobu, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Foto: Shutterstock

-Sve strane treba da daju prioritet miru i da budu istinski posvećene promociji mirovnih pregovora, rekao je šef kineske diplomatije tokom sastanka Saveta bezbednosti UN, prenosi Ukrinform.

U tom kontekstu, on je naveo da je neophodno zaustaviti vojne sukobe kako bi se sprečilo širenje područja rata.

Takođe je skrenuo pažnju na nedopustivost upotrebe nuklearnog oružja i oštećenja nuklearnih objekata, poput nuklearnih elektrana.

-Što se više oružja usmeri u ratnu zonu, teže je postići prekid vatre, rekao je kineski ministar i istakao potrebu za hitnim dijalogom i pregovorima kao "jedinim održivim načinom" za rešavanje "ukrajinske krize".

-U suprotnom, kriza će se samo pogoršavati, istakao je Vang.

Prema njegovim rečima, potrebno je "uzdržati se od prelivanja krize" na svetsku ekonomiju i ukazao na potrebu da se zapadne zemlje uzdrže od sankcija i blokiranja pojedinih oblasti svetske trgovine, jer to, kako je ocenio, "ugrožava održivi razvoj – jedan od ciljeva UN".

On je takođe naglasio da stav Kine o situaciji u Ukrajini ostaje dosledan.

-Suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja moraju se poštovati. Ciljevi i principi Povelje UN moraju biti ispunjeni. Legitimne bezbednosne brige svih zemalja treba shvatiti ozbiljno, a takođe je važno podržati sve inicijative koje imaju za cilj rešavanje ove krize, zaključio je Vang.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više