EKSTREMNO VREME ZAHVATILO ITALIJU: Guverner Veneta proglasio regionalno vanredno stanje

Predrag Stojković 24. 09. 2024. u 18:12

GUVERNER regiona Veneto, na severoistoku Italije, Luka Zaja izjavio je danas da je potpisao novi dekret kojim se proglašava regionalno vanredno stanje zbog ekstremnih vremenskih prilika koje su pogodile posebno provincije Trevizo, Padova, Vićenca, Verona i Venecija u proteklih 48 sati.

Tanjug

Regionalna jedinica civilne zaštite u Margeri, industrijskoj zoni u Veneciji, podržala je timove dobrovoljaca koji su preko noći delovali u pogođenim područjima, prenela je ANSA.

U međuvremenu, u oblasti Pize se nastavljaju napori za pružanje pomoći za štetu koju je prouzrokovalo jučerašnje loše vreme.

Više od 450 poziva upućeno je vatrogasnoj brigadi u Venetu zbog obilnih padavina koje su tokom noći uglavnom zahvatile pet provincija uzrokujući poplave podruma i prizemlja kuća, pa čak i puteva.

Potok Morla u Bergamu ponovo izaziva zabrinutost.

Od sinoć je nabujao zbog obilnih kiša koje su pogodile taj italijanski grad u Lombardiji.

Guverner Toskane Eugenio Đani izjavio je da su u Toskanskoj oblasti, između Livorna i Pize, gde je za šest sati pala velika količina kiše, u toku operacija traganja za nestalom ženom i njenim petomesečnim unukom.

-Trenutno se dve osobe vode kao nestale, a zahvaljujući svim ljudima angažovanim u akciji spasavanja operacije kojima koordinira civilna zaštita Toskane nastavljene su i tokom noći, rekao je Đani.

On je potvrdio da su operacije spasavanja koje su počele sinoć nastavljene u oblastima između Kastanjeto Karduči, San Vinćenco, Monteverdi Maritimo i Montekasini Val di Kećina" između provincija Livorno i Piza.

Žena i njen unuk se vode kao nestali u Montekasini Val di Kećina nadomak Pize nakon što se posle obilnih kišnih padavina izlila rečica Sferca.

Roditelji nestalog deteta i deda, koji su nemački turisti, spašeni su sa krova svoje vikendice u koju su se sklonili zbog poplave u gradu.

Obilna kiša je dovela do zatvaranja lokalnih puteva i ostavila bez struje 700 domova, napisao je Đani na Fejsbuku i dodao da ovo područje nije bilo pogođeno tako lošim vremenom od 1928. godine.

Prošle sedmice, severni italijanski region Emilija-Romanja bio je pogođen poplavama zbog čega je više od 1.000 ljudi bilo primorano da napusti svoje domove.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više