ERDOGAN PRED GS UN: Pozvao na savez čovečanstva da se zaustavi genocid u Gazi

Predrag Stojković 24. 09. 2024. u 17:52

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas, u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, na "savez čovečanstva" da bi se zaustavio genocid koji sprovodi Izrael u Pojasu Gaze, navodeći da vrednosti sistema UN i zapadni svet "umiru" u Gazi.

Foto Tanjug/AP

Erdogan je takođe kritkovao UN da poslednjih godina ne sprovodi svoja ovlašćenja i pozvao Savet bezbednosti da spreči genocid nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze i zaustavi, kako je naveo, "ugnjetavanje i varvarstvo".

Turski predsednik je postavio pitanje šta UN čekaju da zaustave mrežu masakra koja uvlači ceo region Bliskog istoka u rat.

-Izraelska administracija, ne poštujući osnovna ljudska prava, vrši etničko čišćenje i otvoreni genocid nad jednom nacijom i okupira njene zemlje. Baš kao što je Hitlera zaustavila alijansa čovečanstva pre 70 godina, Netanijahu i njegova mreža ubistava moraju biti zaustavljeni savezom čovečanstva, naveo je Erdogan.

On je pozvao države koje ne priznaju Palestinu da priznaju palestinsku državu što je pre moguće da bi, kako je naveo, bile na pravoj strani istorije u ovom kritičnom periodu.

-Uspostavljanje nezavisne, suverene i geografski integrisane palestinske države, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, ne može se više odlagati. Mi smo protiv antisemitizma na isti način kao što smo protiv muslimana da budu meta samo zbog njihovih verovanja, naveo je Erdogan.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina UN su neadekvatno ispunjavale svoju osnivačku misiju i sve više se pretvaraju u nefunkcionalnu, glomaznu i inertnu strukturu.

-Pojas Gaze je posle izraelskih napada postao "najveće groblje dece i žena na svetu, rekao je Erdogan.

On je pozvao i međunarodne medijske organizacije da reaguju povodom ubistava novinara u direktnim prenosima koje je sprovela izraelska vojska.

Erdogan je rekao da Turska stoji uz narod Libana koji je izložen napadima Izraela.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više