RUSKE SNAGE U JURIŠU NA UGLEDAR U DONJECKOJ OBLASTI: Putin poručio da je glavni taktički cilj zauzimanje celog Donbasa

I.S. 24. 09. 2024. u 15:58

RUSKE snage, počele su juriš na grad Ugledar u Donjeckoj oblasti, koji se odupire ruskom napadu od početka rata 2022. godine, navode ruski ratni blogeri i državni mediji. Predsednik Rusije Vladimir Putin, poručio je da je u ovom trenutku, primarni taktički cilj Moskve da zauzme ceo Donbas, a da sada kontroliše oko 80 odsto ovog regiona.

Foto: Tanjug

Snage RF idu na zapad na ključnim tačkama duž nekih 150 kilometara fronta u regionu Donjecka, a logistički centar Pokrovsk je glavna meta. Oni su 17. septembra zauzeli obližnji Ukrajinsk i sada ulaze u grad Ugledar na vrhu brda, oko 80 kilometara južno od Pokrovska.

- Ruske jedinice su ušle u Ugledar, počela je oluja u gradu - rekao je Jurij Podoljak, proruski vojni bloger rođen u Ukrajini.

Više proruskih ratnih blogera potvrdilo je napad. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene snage porazile ukrajinske jedinice u nizu naselja, uključujući Ugledar i da je istočna grupacija ruskih snaga poboljšala svoje taktičke pozicije.

Neprovereni snimak na ruskim državnim medijima prikazuje Ugledar, koji je pre rata imao preko 14.000 stanovnika, pod teškim artiljerijskim i vazdušnim bombardovanjem. Andrij Kovalenko, šef Centra za suzbijanje dezinformacija pri Savetu bezbednosti Ukrajine, priznao je, međutim, da je upotreba vođenih vazdušnih bombi pomogla Rusiji da napreduje u toj oblasti.

- Ugledar se nekada lako branio, nalazi se na visokom terenu. Ali aktivnim dolaskom vođenih avionskih bombi na front, neprijatelj je uspeo da ga uništi i pređe na bok - kazao je Kovalenko.

I ukrajinski analitičari iz obaveštajnih službi naveli su na Telegram kanalu da su ruske trupe pokušavale da opkole Ugledar i da su ga gađale artiljerijom i navođenim bombama.

Pogledajte više