PRONAĐEN POSLE 70 GODINA: Otet kao dečak u Kaliforniji

Predrag Stojković 23. 09. 2024. u 19:39

MUŠKARAC otet kao šestogodišnjak dok se igrao u kalifornijskom parku 1951. godine pronađen je više od sedam decenija kasnije zahvaljujući onlajn testu porekla, kao i starim fotografijama i isečcima iz novina.

Foto: Profimedia

Sestričina Luisa Armanda Albina u Ouklendu, uz pomoć policije, FBI i ministarstva pravosuđa, locirala je svog ujaka koji živi na istočnoj obali SAD, javila je Bay Area News Group.

Albino, koji je otet 1951. godine, sada je penzionisani vatrogasac i veteran koji je služio u Vijetnamu, rekla je njegova sestričina, 63-godišnja Alida Alekin.

Pronašla ga je i ponovo ga spojila s ostatkom porodice u junu, piše Gardijan.

Albino je nestao 1951. godine iz parka u Vest Ouklendu dok se igrao sa svojim starijim bratom. Odvela ga je žena koja mu je obećala da će mu kupiti slatkiše. Umesto toga, žena je otela dečaka koji je rođen u Portoriku i odvela ga na istočnu obalu, gde je završio u domu para koji ga je odgojio kao da je njihov sin, prenosi Gardijan.

Više od 70 godina njegova porodica nije znala gde je. Majka mu je umrla 2005. godine, ali nikada nije prestala da se nada da je njen sin živ. Policija u Ouklendu priznala je da su napori njegove nećakinje "odigrali ključnu ulogu u pronalaženju njenog ujaka".

Članci Oakland tribjuna iz vremena kada je dečak nestao izvestili su da su se policija, vojnici iz lokalne vojne baze, obalska straža i gradska vlast pridružili velikoj potrazi za nestalim dečakom. Zaliv San Francisko i drugi plovni putevi takođe su pretraženi, navodi se u člancima.

Njegovog brata, Rodžera Albina, istražitelji su ispitivali nekoliko puta, ali je ostao pri svojoj priči o ženi s maramom oko glave koja je odvela njegovog brata.

Prva ideja da bi njen ujak mogao biti još živ došla je 2020. godine kada je, "samo iz zabave", rekla je Alekin, napravila onlajn DNK test. Test je pokazao 22 odsto podudaranja s muškarcem za kojeg se na kraju ispostavilo da je njen ujak.

Početkom ove godine ona i njene ćerke, ponovo su počele da traže. Tokom poseta biblioteci u Ouklendu pogledala je mikrofilm članaka Tribjuna, uključujući i onaj koji je imao sliku Luisa i Rodžera, što ju je uverilo da je na pravom putu. Istog dana otišla je u policiju u Ouklendu.

Locirali su Luisa na istočnoj obali, pa je dao DNK uzorak, a isto je učinila i njegova sestra - majka njegove sestričine. Istražitelji su joj tada rekli da je muškarac pronađen.

"Počeli smo da plačemo tek nakon što su istražitelji otišli. Zgrabila sam mamu za ruke i rekla: pronašli smo ga", poručila je.

Luis se u junu prvi put sastao sa svojom porodicom a svog brata poslednji put je video u avgustu - Rodžer je preminuo mesec dana kasnije.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više