AMERIČKE RAKETE CILJAJU KINU: Sistem Typhon sa raketama Tomahavk i SM-6 neće biti povučen sa Filipina (VIDEO)

Predrag Stojković 23. 09. 2024. u 18:11

OD početka ove godine, SAD su u Dansku i na Filipine donele sistem Tajfn (Typhon) koji može da lansira konvencionalno naoružane, rakete srednjeg i kraćeg dometa SM-6 i Tomahavk (Tomahawk).

Foto US Army

Sjedinjene Države nemaju neposredne planove za povlačenje raketnog sistema srednjeg dometa raspoređenog na Filipinima, uprkos kineskim zahtevima, i testiraju izvodljivost njegovog korišćenja u regionalnom sukobu, rekli su izvori Rojtersu.

Sistem Tajfn, koji može da bude opremljen krstarećim raketama SM-6 i Tomahavk sposobnim da gađaju kineske ciljeve, dopremljen je na severne Filipine na zajedničke vežbe u aprilu ove godine i tamo je ostao.

Učešće u aprilskim vežbama bilo je njegovo prvo raspoređivanje u indo-pacifičkom regionu i važan je signal Kini, iako tokom vežbi nije ispaljen nijedan projektil.

Štaviše, filipinski zvaničnici su rekli da su filipinske i američke snage nastavile da treniraju sa raketnim sistemom, koji se nalazi na Luzonu, ostrvu filipinskog arhipelaga koje je najbliže Tajvanu i Kini.

RAKETE SM-6 I TOMAHAVK, STRATEŠKI POZICIONIRANE NA FILIPINIMA

SAD i Filipini tamo testiraju izvodljivost upotrebe sistema u slučaju sukoba.

Filipini imaju veoma zategnute odnose sa Pekingom oko teritorijalnih sporova, posebno u Južnom kineskom moru, i nadaju se da će nabaviti rakete srednjeg dometa u budućnosti, a filipinski zvaničnici čak žele da koriste sistem Tajfn.

-Biće konsultacija, ali za sada nam je potreban… raketni bacač Tajfn za našu obuku i za poboljšanje sposobnosti naših oružanih snaga, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Filipina Eduardo Ano.

Sa svoje strane, SAD su zainteresovane da održe čvrsto vojno prisustvo u blizini Tajvana.

Foto Lokid Martin

Tekst potpisa

Iako je američka vojska odbila da kaže koliko će projektila SM-6 biti raspoređeno u indo-pacifičkom regionu, više od 800 tog tipa trebalo bi da bude kupljeno u narednih pet godina, prema vladinim dokumentima u kojima se navode vojne kupovine. Nekoliko hiljada Tomahavk-a je već u inventaru SAD, pokazuju dokumenti.

Takođe poznat kao Tajfn, sistem je dizajniran za lansiranje krstarećih raketa Tomahavk i kvazibalističkih projektila SM-6 sa kopna, a u budućnosti i supersoničnih LRHW.

Kompletna baterija Tajfn sastoji se od četiri lansera, mobilnog komandnog mesta na prikolici i drugih vozila i pomoćne opreme. Bilo bi potrebno nekoliko naleta aviona C-17A da bi se pomerila baterija Tajfn.

Rakete SM-6 se smatraju „strateškim“ oružanim sistemom koji se može koristiti protiv ciljeva veće vrednosti, kao što su ciljevi protivvazdušne odbrane i komandno-kontrolni čvorovi, na udaljenostima do 460 km.

Rakete Tomahavk proširuju domet sistema Tajfn i dodaju mogućnost gađanja kopnenih i morskih ciljeva udaljenih do 1.600 km.

Sličnu konfiguraciju koristi američka mornarica koja koristi lanser Mk 70 Mod 1 za ispaljivanje projektila SM-6. Ključna operativna razlika je u tome što vojska planira da koristi SM-6 koji se lansira sa zemlje samo za gađanje ciljeva na zemlji ili na moru, dok mornarica nije isključila da ga koristi za gađanje vazdušnih ciljeva.

Korpus američkih marinaca takođe ima mogućnost raketnog lansiranja Mk 70 Mod 1 Tomahavk i SM-6.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više