ZELENSKI STIGAO U SAD: "Ukrajinski plan pobede biće na stolu svih naših saveznika"

Tanjug 23. 09. 2024. u 08:28

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je u Sjedinjene Američke Države, a kako je naveo u objavi na mreži X, glavni cilj njegove posete je jačanje Ukrajine.

Foto: Profimedia

- Ovaj rat se može okončati samo pravednim mirom kroz globalne napore... Ukrajinski plan pobede biće na stolu svih naših saveznika - naveo je Zelenski.

On je obišao fabriku municije "Scranton Army" u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, koja proizvodi komponente za artiljerijske i minobacačke granate, a sa rukovodstvom fabrike razgovarao je o mogućnost američkih investicija u ukrajinsku odbrambenu industriju, objavljeno je na sajtu Zelenskog.

Zelenski je istakao da je Ukrajini potrebna nesmetana i blagovremena isporuka vojne pomoći, kao i da Kijev računa na dalju podršku SAD.

Kapacitet te fabrike je u potpunosti upotrebljen za isporuku municije Ukrajini, posebno za proizvodnju projektila kalibra 155 milimetara čija je proizvodnja značajno povećana tokom ove godine, prenosi Ukrinform.

- Ovde radi 400 ljudi. Stvarno sam želeo da dođem ovde i da vam zahvalim. 400 ljudi spasilo je milione Ukrajinaca - rekao je Zelenski radnicima fabrike.

Zelenski će u Njujorku učestvovati na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kako je najavljeno, Zelenski će u utorak učestvovati na sastanku na visokom nivou Saveta bezbednosti UN, koji su sazvale SAD, Francuska, Japan, Malta, Južna Koreja i Velika Britanija, a Generalnoj skupštini će se obratiti u sredu ujutru.

Zelenski je ranije najavio da će tokom posete SAD predstaviti "plan pobede" američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, potpredsednici i demokratskom predsedničkom kandidatu Kamali Haris i republikanskom predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu.

BONU VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više