POBEDIO BIVŠEG PREDSEDNIKA, OPOZICIONOG LIDERA I 35 DRUGIH KANDIDATA: Anura Kumara Disanajake postao novi predsednik Šri Lanke

Jovana Švedić

23. 09. 2024. u 07:57

Anura Kumara Disanajake položio je zakletvu kao novi predsednik Šri lanke, pobedivši na izborima bivšeg predsednika Ranila Vikremesingea, opozicionog lidera Sajita Premadasu i 35 drugih kandidata.

Tanjug

Lider Anura Kumara Disanajake položio je u ponedeljak zakletvu kao 10. predsednik Šri Lanke nakon izbora na kojima su birači odbacili staru gardu optuženu da je dovela zemlju u ekonomsku krizu.

55-godišnji Disanajake, kandidovao se kao šef koalicije Nacionalne narodne moći naklonjene marksizmu, pobedio bišeg predsednika Ranila Vikremesingea, opozicionog lidera Sajita Premadasu kao i 36 drugih kandidata na izborima u subotu.

Disanajake je dobio 5.740.179 glasova, a sledi ga rival Premadasa sa 4.530.902.

Istovremeno, premijer Šri Lanke Dineš Gunavardena objavio je danas da je podneo ostavku.

Lokalni mediji su objavili da je Gunavardena već poslao ostavku novoizabranom predsedniku Disanajakeu.

Gunavardena je preuzeo dužnost premijera u julu 2022. godine, nakon što je bivši predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobegao iz zemlje i podneo ostavku zbog masovnih protesta.

Izbori održani u subotu bili su presudni jer se zemlja oporavlja od svoje najgore ekonomske krize i političkog preokreta.

Ta ekonomska kriza je rezultat prekomernog zaduživanja za finansiranje projekata koji nisu generisali prihode, uticaja pandemije i insistiranja vlade na korišćenju oskudnih deviznih rezervi da podrži svoju valutu, rupija.

Disanajake je prvi put izabran kao član parlamenta 2000. godine i nakratko je obavljao portfelj ministra poljoprivrede i navodnjavanja pod tadašnjim predsednikom Čandrikom Kumaratungom.

Njegova prva predsednička kandidatura bila je na izborima 2019. na kojima je pobedio Mahinde Rajapakse, kasnije zbačen zbog ekonomske krize nakon dve godine.

BONUS VIDEO:

RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više