AMERIKA PONOVO BEZ PARA: Šef predstavničkog doma Kongresa predložio zakon o privremenom finansiranju

Predrag Stojković 23. 09. 2024. u 00:31

PREDSEDAVAJUĆI Predstavničkog doma Kongresa SAD Majk Džonson predložio je danas tromomesečni zakon o privremenom finansiranju vlade, koji ne uključuje meru vezanu za imigraciju koju je tražio Donald Tramp, dok zakonodavci pokušavaju da izbegnu delimično zatvaranje vlade krajem meseca.

Bela kuća dok sunce zalazi, Foto AP

Džonson je izneo plan u pismu kolegama, koje je objavljeno samo osam dana pre nego što ističe trenutnih 1,2 biliona dolara u diskrecionom finansiranju (deo budžeta koji Kongres može slobodno da raspoređuje svake godine, bez obaveze, za različite vladine programe i projekte), 30. septembra, preneo je Rojters.

Zakonodavna komora planira da glasa o ovom zakonu u sredu, prema izvoru upoznatim sa planom.

Neuspeh da se deluje do tada dovešće do prinudnog odmora za hiljade saveznik zaposlenih i zatvaranja širokog spektra vladinih operacija nedeljama pre izbora 5. novembra, dodaje Rojters.

Predlog, koji isključuje Trampov zahtev za uvođenje novih zahteva da ljudi pruže dokaz o državljanstvu kako bi se registrovali za glasanje, u skladu je sa onim što je demokratski vođa većine u Senatu Čak Šumer tražio, a to je osnovno produženje finansiranja vlade do decembra.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više