BRITANSKI MEDIJI TVRDE: Izrael priprema kopnenu ofanzivu u Libanu

Predrag Stojković 22. 09. 2024. u 21:15

IZRAEL priprema kopnenu ofanzivu u Libanu koja bi uključivala zauzimanje tampon-zone koja se prostire na nekoliko kilometara teritorije severno od granice, prenosi britanski magazin "Ekonomist", pozivajući se na vojne izvore.

Foto Tanjug/AP

Izraelske odbrambene snage (IDF) najavile su da će u ovoj oblasti rasporediti diviziju koja je do pre oko mesec dana bila u Gazi.

Izrael, ipak, ne deluje potpuno spreman za neposrednu kopnenu invaziju, navodi "Ekonomist". Borbene jedinice treniraju u bazama na severu, ali još uvek nisu počele da se okupljaju u graničnim zonama.

-Planovi za kopnenu invaziju su spremni, rekao je jedan rezervni oficir uključen u pripreme. "Ali još uvek smo daleko od toga da imamo dovoljno snaga da ih izvedemo", dodao je.

"Ekonomist" takođe ukazuje na podele unutar najviših izraelskih vojnih i političkih ešalona, pri čemu neki traže mnogo bržu eskalaciju kako bi iskoristili haos u libanonskom pokretu Hezbolah, dok drugi predlažu oprezniji pristup kako bi se pokret primorao na povlačenje.

Ranije ove nedelje, izraelski ministar odbrane Joav Galant najavio je početak nove faze rata i pomeranje težišta operacija na severni front.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više