AMERIKA ŠALJE JOŠ JEDAN NOSAČ AVIONA U POMOĆ IZRAELU: Udarna grupa sa 90 aviona i 6.500 vojnika plovi punom parom (VIDEO)

Predrag Stojković 22. 09. 2024. u 20:30

RAT na Bliskom istoku i neminovna izraelska invazija na Liban, podstakla je SAD da pošalju nosač aviona USS Hari S. Truman i snage od 6.500 ljudi u istočni Mediteran gde će stići sledeće nedelje, u misiji za koju se očekuje da će odvesti 6. udarnu grupu flote u “najtopliji region” na planeti posle Ukrajine, prenose mediji.

Foto Tanjug/AP

Nosač aviona USS Hari S. Truman (klase Nimic) i snage od 6.500 ljudi, zajedno sa drugim brodovima u njegovoj udarnoj grupi, krenuće početkom sledeće nedelje iz baze u Norfolku i Mejportu na Floridi.

Ovo su saopštili zvaničnici američke mornarice, preko svog specijalizovanog portala Stars and Strajps (Stars and Stripes).

Udarna grupa nosača aviona USS Hari S. Truman uključuje Carrier Air Wing 1 sa devet eskadrila aviona, krstaricu sa navođenim projektilima klase Ticonderoga USS Gettysburg i dva razarača navođenih raketa klase Arleigh Burke, USS Stout i USS Jason Dunham.

Udarna grupa je provela poslednjih nekoliko meseci u zapadnom Atlantskom okeanu na retkom, unapred planiranom raspoređivanju za koje se očekuje da će brod odvesti u neprijateljsko okruženje Crvenog mora.

Foto Tanjug/AP

-Službenici i mornari Sjedinjenih Država i savezničkih nacija koji se mesecima skoro svakodnevno bore da obaraju bespilotne letelice i rakete koje su ispalili pobunjenici Huti koje podržava Iran iz Jemena, biće spremni za Bliski istok, navodi se u saopštenju američke mornarice.

Po istom principu zaštite Izraela, nosaču aviona USS Gerald R. Ford u oktobru 2023. godine je naređeno da isplovi u to područje nakon smrtonosnog napada militanata Hamasa na Izrael.

Od napada, snage jemenskog pokreta Huti su gađali trgovačke brodove i brodski saobraćaj u Crvenom moru.

Nosač aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer zamenio je nosač aviona Ford.

Ajzenhauer je završio osmomesečno raspoređivanje u toj oblasti u julu, a dužnost od njega je preuzeo nosač aviona USS Teodor Ruzvelt.

U avgustu je američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio produženje boravka USS Teodor Ruzvelt, dok je upravljao nosačem aviona USS Abraham Linkoln, takođe u Crvenom moru.

Nosač aviona USS Hari S. Truman će se rasporediti na Bliskom istoku sa udarnim snagama od 90 aviona, uključujući lovačke avione F/A-18 Super Hornet, komandne i kontrolne avione E-2D Hawkeye, avione za elektronsko ratovanje EA-18G Growler i helikoptere MH-60 Seahawk.

-Oni znaju da će vrlo verovatno ući u zonu borbenih dejstava, rekao je adm. Deril Kondl, šef komande mornaričkih snaga SAD.

Suština je da moguća izraelska invazija na Liban, pokret Huti u Siriji, iransko zagonetno stanje i pretnje izazivaju uzbunu u SAD za ceo region kroz koji prolazi 1/3 svetske trgovine.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više