IZRAEL NEĆE U RAT S LIBANOM, A NAJAVLJUJE NOVE UDARE: Intenziviraju se prekogranični napadi između IDF i Hezbolaha

A.Vojinović 23. 09. 2024. u 07:00

IZRAEL nije zainteresovan za rat sa Libanom. Ovo je, u trenutku kada se prekogranični napadi između izraleske vojske i libanske militantne grupe Hezbolah intenziviraju, poručio predsednik Izraela Isak Hercog. On je u intervjuu za "Skaj njuz" optužio Hezbolah da stoji iza nedavne vojne eskalacije na Bliskom istoku.

tanjug

- Ne želimo da ulazimo u rat sa Libanom, ali tu zemlju je otela teroristička organizacija koja je takođe i politička partija pod nazivom Hezbolah. Ovaj pokret je do zuba naoružalo iransko carstvo zla, dok su se lideri Hezbolaha ubijeni u napadu na južni Bejrut prošlog petka sastali kako bi pokrenuli isti užasan napad kao onaj koji smo imali 7. oktobra prošle godine - rekao je Hercog.

On je istakao i da Izrael nije tražio ovaj rat, koji je, kako je istakao, podstakao Iran sa svojim saveznicima u regionu, te da se njegova zemlja fokusira samo na odbranu.

- Razmislite na trenutak, da su građani Bornmuta evakuisani u Mančesteru godinu dana pod napadima nekog od suseda ili Brajtona, koliko bi britanska vlada bila uzdržana? Radimo na promeni ove jednačine. Vrlo je jednostavno, a život može da se odvija na miran način na međunarodno priznatoj granici između Izraela i Libana - rekao je Hercog.

Poslednje udare na ciljeve u Libanu juče je komentarisao i izraelski premijer Benjamin Netanijahu, poručivši da je Izrael udario na Hezbolah na način na koji nisu mogli ni da zamisle. Dodao je da nijedna zemlja ne sme da toleriše napade na svoje gradove i da će Izrael učiniti sve da ponovo uspostavi bezbedno okruženje.

- Ako pripadnici Hezbolaha nisu razumeli poruku, ja vam obećavam, razumeće je - upozorio je Netanijahu i ponovio da će se stanovnici severnog Izraela vratiti svojim domovima, nakon što su evakuisani zbog pretnji Hezbolaha iz Libana.

SAD: Građani da napuste Liban

AMERIČKI Stejt department pozvao je Amerikance u Libanu da napuste tu zemlju zbog eskalacije sukoba između Izraela i Hezbolaha, dok su komercijalni letovi i dalje dostupni. "Zbog nepredvidive prirode tekućeg sukoba između Hezbolaha i Izraela i nedavnih eksplozija širom Libana, uključujući Bejrut, američka ambasada poziva građane SAD da napuste Liban dok su komercijalni letovi još uvek dostupni", naveo je Stejt department u saopštenju. Komercijalni letovi su trenutno dostupni, ali sa smanjenim kapacitetom. Dodaje se da američka ambasada možda neće moći da pomogne građanima SAD koji odluče da ostanu u Libanu.

U međuvremenu, Hezbolah je juče sa libanske teritorije ispalio 85 raketa na severni Izrael, pri čemu su ranjene tri osobe, dok izraelske snage izvode novi talas vazdušnih udara na mete Hezbolaha u Libanu i prete intenziviranjem napada, saopštila je izraelska vojska (IDF). Neke od projektila Hezbolaha su presretnuti, dok su neki pogodili Kirjat Bialik u blizini Haife i Morešeta, zajednice u Donjoj Galileji. Hezbolah je gađao objekat kompanije "Rafael" koja proizvodi odbrambene sisteme u oblasti Haife.

Udari Hezbolaha dostigli su južnije ciljeve u Izraelu, i to prvi put od početka sukoba na Bliskom istoku pre godinu dana. Zbog novih napada izraelsko ministarstvo zdravlja naložilo je svim bolnicama u severnom Izraelu da rade isključivo u obezbeđenim zonama. U ovom delu zemlje uvedena su ograničenja za javne događaje zbog raketnih napada iz Libana, koja važe na celoj teritoriji severno od grada Haife i u dolini Jezrel istočno od tog grada, dok su u školama otkazani časovi.

U južnom Bejrutu juče je sahranjen jedan od najviših ličnosti Hezbolaha Ibrahim Akil. On je bio jedan od 16 komandanata i boraca Hezbolaha poginulih u izraelskom raketnom napadu prošlog petka.

Istovremeno, broj poginulih u izraelskom vazdušnom napadu na južno predgrađe Bejruta minule nedelje porastao je na 45, objavilo je juče libansko ministarstvo zdravlja.

Specijalna koordinatorka UN Žanin Henis-Plašart upozorila je da je region Bliskog istoka na ivici preteće katastrofe.

- Nema vojnog rešenja koje će bilo koju stranu učiniti bezbednijom - objavila je ona na "Iksu".

Katanac na vrata Al džazire

IZRAELSKE trupe izvršile su juče raciju u redakciji katarske TV Al Džazira u Ramali na Zapadnoj obali, naloživši da se redakcija zatvori na 45 dana. Izraelske snage nisu navele razlog za tu odluku. Govoreći telefonom iz Ramale, novinarka Al Džazire Nida Ibrahim rekla je da racija na Zapadnoj obali i naredba o zatvaranju nije iznenađenje nakon ranije zabrane izveštavanja iz Izraela. "Čuli smo da izraelski zvaničnici prete da će zatvoriti biro i da vlada raspravlja o tome, ali nismo očekivali da će se to sada dogoditi", rekla je ona.

Pogledajte više