"AKO RUSIJI BUDE DOZVOLJENO DA POBEDI...": Zelenski otkrio koja će država najviše da nastrada uspehom Moskve

Đorđe Grmuša 22. 09. 2024. u 17:36

UKRAJINA je učinila sve što je bilo moguće da izbegne uvlačenje Amerike u rat, ali ako Rusiji bude dozvoljeno da pobedi, to će imati katastrofalne posledice po samu Ameriku, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uoči posete Sjedinjenim Državama.

Foto Tanjug/AP

Kako je rekao u intervjuu za "Njujorker", da Ukrajina nije pružila otpor, Putin bi krenuo dalje.

- Prvo, oko 40 miliona imigranata bi došlo u Evropu, Ameriku i Kanadu. Drugo, izgubili biste najveću državu u Evropi - ogroman udarac američkom uticaju na kontinentu. Rusija bi sada imala puni uticaj tamo. Izgubili biste sve. Poljsku, Nemačku i vaš uticaj bi bio ravan nuli - rekao je Zelenski.

On je naglasio da američka javnost mora da shvati da sama činjenica postojanja Ukrajine nije problem, ali je istovremeno otpor Ukrajine omogućio Americi da reši mnoge druge probleme.

Rusija bi umesto Ukrajine mogla da napadne Poljsku ili baltičke zemlje koje su članice NATO, a za SAD bi to bila "katastrofa, udarac ispod pojasa".

- U ovom slučaju, sigurno ćete biti uključeni u rat punih razmera - sa trupama na terenu, finansiranjem, investicijama, a američka ekonomija bi prešla na ratne noge. Dakle, reći da ste bili uključeni u ovaj rat dugo vremena jednostavno nije tačno: verujem da smo mi spasili Ameriku od totalnog rata - naglasio je Zelenski.

On je takođe kazao da ako podrška Ukrajini oslabi, Rusija može "odlučiti da je to dovoljno i da napadne Poljsku, na primer, kao odgovor na neku vrstu provokacije od strane Belorusije", preneo je Unian.

- I sada, posle dve i po godine vaše podrške i ulaganja, na čemu smo veoma zahvalni, možete sve to da pomnožite sa nulom. Amerika bi morala da počne da ulaže od nule i to u ratu potpuno drugog kalibra. Američki vojnici će se boriti protiv toga i sve ovo, dodao bih, doneće ogromnu korist Rusiji - naglasio je predsednik Ukrajine.
 

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE - Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pogledajte više