„EKSPLODIRAO NA MESTU LANSIRANJA“? Ruski izvori prijavljuju neuspelo probno lansiranje RS-28 Sarmat (VIDEO/FOTO)

Predrag Stojković 22. 09. 2024. u 18:01

PROBNO lansiranje ruske interkontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat verovatno je bilo neuspešno. Raketa je, prema ruskim vojnim analitičarima, eksplodirala direktno u silosu, nanevši štetu na poligonu Pleseck u regionu Arhangelska.

Foto: Printskrin Jutjub

Satelitski snimci objavljeni na internetu pokazuju ogroman krater nastao kao rezultat eksplozije rakete.

Pored toga, sistem za praćenje požara FIRMS zabeležio je ozbiljan požar u oblasti Plesecka. Po svoj prilici, stručnjacima će sada trebati dosta vremena da obnove infrastrukturu deponije.

Vredi napomenuti da stručnjaci, kada analiziraju šta se dogodilo, nisu skloni da posipaju glavu pepelom, ističući da se trenutno testira samo najnovija ruska interkontinentalna balistička raketa. Ti testovi su neophodni da bi se eliminisali svi postojeći nedostaci.

Podsetimo, interkontinentalnu raketnu RS-28 Sarmat proizvođači pozicioniraju kao raketu koja se ne može presresti. Stručnjaci to objašnjavaju smanjenjem aktivnog dela putanje leta.

Dodajmo da je prvo punopravno lansiranje Sarmata izvedeno sa kosmodroma Pleseck u aprilu 2022. godine prošlo uspešno. Trenažne bojeve glave su potom bezbedno stigle na poligon Kura na Kamčatki, a proračunate karakteristike rakete potvrđene su u svim fazama leta.

Interkontinentalna balistička raketa (ICBM) Sarmat je razvoj ruskog Državnog raketnog centra po imenu V.P.. Stručnjaci kažu da ima sposobnost da isporuči višestruku bojevu glavu težine do 10 tona u bilo koju tačku na planeti.

Pre samo nekoliko dana, uoči glasanja u EU koje se tiče dozvole Kijevu da koristi njihove projektile za napad duboko u Rusiju, ruski zvaničnik je upozorio da bi ruska interkontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat, poznata na Zapadu kao „Satana II“, mogla da stigne do Strazbura, jedne od lokacija na kojoj se nalazi Evropski parlament, za samo 3 minuta i 20 sekundi.

PITANjA I ODGOVORI VEZANI ZA ICBM

Šta je interkontinentalna balistička raketa (ICBM)? ICBM je raketa dugog dometa sposobna da isporuči nuklearne ili konvencionalne bojeve glave na ekstremno velike udaljenosti, dakle između kontinenata.

Šta su višestruka nezavisno ciljana vozila za ponovni ulazak (MIRV)? MIRV-ovi su nosivi tereti koji se mogu nositi sa jednom raketom, a zatim pustiti da nezavisno pogode više ciljeva. Ova sposobnost povećava efikasnost i potencijalnu štetu jedne rakete.

Kako funkcionišu sistemi protiv balističkih raketa (ABM)? ABM sistemi su dizajnirani da presretnu i unište dolazeće balističke rakete. Oni obično koriste rakete presretače koje se lansiraju da bi se sudarile i uništile nadolazeću pretnju.

U zaključku, dok napredne mogućnosti rakete Sarmat je čine najopasnijim oružjem, njeno presretanja ostaje pod velikim znakom pitanja. Presretanje ICBM-a je neverovatno složen zadatak, a efikasnost postojećih ABM sistema protiv Sarmata tek treba da se utvrdi.

Kako nacije nastavljaju da razvijaju i unapređuju svoje sisteme protivraketne odbrane, trka u suprotstavljanju pretnji rakete Sarmat se nastavlja, dok možemo zaključiti da je raketa trenutno u drastičnom vođstvu.

O ICBM RAKETI SARMAT UKRATKO

Sarmat je perspektivni raketni kompleks sa silosnim (stacionarnim) baziranjem. Razvili su ga početkom 2000-ih stručnjaci Državnog raketnog centra Viktor Petrovič Makejev iz grada Mjasa (Čeljabinska oblast). Masovna proizvodnja raketa se odvija u Kranojarskom mašinskom preduzeću.

Tokom juna 2023. godine ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će novi raketni kompleks Sarmat biti stavljen u borbenu službu „u bliskoj budućnosti“.

Serijska proizvodnja interkontinentalnih balističkih raketa „Sarmat“ počela je prošle godine u Krasnojarskom Mašinogradskom preduzeću (Krasmaš), koji je deo Roskosmosa. Planirano je da se trupama isporuči ukupno 46 raketa RS-28 Sarmat, koje će biti ugrađene u raketne silose RS-20V (SS-18 Satan u NATO klasifikaciji).

Prvi pukovi opremljeni novim raketama RS-28 već su formirani u okviru 62. raketne divizije – Solnečni (Užur) / 33. raketne armije – Omsk u Krasnojarskoj teritoriji i 13. raketne divizije – Jasni (Dombarovski) / 31. raketne armije – Orenburg u Orenburškoj oblasti.

Interkontinentalna balistička raketa Sarmat je sposobna da pogodi višestrukom bojevom glavom bilo gde na planeti, i na Severnom i na Južnom polu.

Prema podacima objavljenim na vojno-tehničkom forumu Armata 2019, raketa ima domet od 18.000 kilometara. Njena lansirna težina je preko 200 tona, od čega je 178 tona goriva. Ukupna dužina rakete je 35,5 metara, a prečnik tri metra. Njeno ložište se može podeliti na 10 pojedinačnih jedinica.

Ulazak „Sarmata” u rad bio je važan korak u modernizaciji ruskog nuklearnog arsenala. S obzirom na masu rakete i njen potencijal, novi kompleks se smatra jednim od najmoćnijih na svetu, što Rusiji omogućava da održi strateški balans snaga na svetskoj sceni.

Sa stanovišta unutrašnje politike u Moskvi, uspešan razvoj i puštanje u rad Sarmata su značajni događaji koji potvrđuju delotvornost državnog programa vojne modernizacije.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više