GORI NA MARTINIKU: Pobuna na francuskoj prekomorskoj teritoriji

Nemiri već danima bukte u For de Fransu, najvećem i glavnom gradu francuskog prekomorskog regiona i departmana Martinik u karipskom arhipelagu Mali Antili. Policijski čas ostaće na snazi bar do ponedeljka.

Foto: Printskrin

Najradiklaniji građani ustali su protiv skupog života. Na Martinku i u Gvadalupeu hrana je, prema zvaničnim istraživanjima, 30 do 42 posto skuplja nego u kontinentalnom delu Francuske. To se delom objašnjava troškovima transporta. Ali, ima i puno nelogičnosti i monopola. Tako su čak i banane, koje su lokalni proizvod, dvostruko skuplje nego u Parizu!

Prodavnice su opljačkane, izlozi polupani, automobili zapaljeni. Postavljene su i barikade na neuralgičnim putnim pravcima između juga i severa ostrva. Nemiri traju od subote. Došlo je do žestokih sukoba između demonstranata i policije u kvartu Sveta Tereza. Snage reda sprečavale su pljačku.

Ima i povređenih. Prvih noći povrede je zadobilo šest policajaca. Na njih su pucali sačmom. Desetak vinovnika je uhapšeno. Posle toga uveden je policijski čas od 21 do 5 sati ujutro. Snage reda pokušavaju da uklone barikade, a nasilja i dalje ima. Na policiju je pucano i pravim mecima.

Svi se na Martiniku slažu da treba da se smanje cene, hoće iste troškove kao i u Parizu, ali su žitelji podeljeni oko nasilja.

- Mi smo Francuzi, imamo iste lične karte, želimo i iste cene hrane – poručio je jedan od pobunjenika s Martinika.

Skupa hrana odavno pravi problem na ovom francuskom ostrvu. Pregovori s vlastima su u toku, a razgovara se o tome da se za 20 odsto umanje cene 2.500 proizvoda za osnovne potrebe.

Foto: Printskrin

 
Pogledajte više