AMERIČKI MEDIJI: Jahta milijardera Majka Linča, koja je potonula kod Sicilije možda imala važne tajne informacije

Novosti online 21. 09. 2024. u 19:23

BRITANSKI milijarder Majk Linč preminuo je od gušenja zbog nedostatka kiseonika, nakon što je njegova jahta potonula 19. avgusta u blizini Palerma, a jedna od novih verzija navodi da je luksuzna jahta navodno, sobom nosila poverljive obaveštajne podatke.

Foto: Tanjug/AP

JAHTA je mogla da sadrži vodootporne sefove koji su sadržali dva superšifrovana diska sa poverljivim informacijama, prenose američki mediji.

Tajni podaci vezani za zapadne obaveštajne službe možda su bili na jahti ''Bajezijan'' koja se srušila 19. avgusta kod obale Sicilije. Ovo je preneo CNN pozivajući se na izvore.

Jahta je mogla imati vodootporne sefove u kojima su bila smeštena dva superšifrovana diska koji sadrže poverljive informacije. Pošto ovi podaci mogu biti od interesa za obaveštajne agencije širom sveta, ronioci su zatražili da se pojača bezbednost olupine broda.

Napominje se da su se u početku lokalni policajci plašili da bi lopovi mogli pokušati da ukradu nakit i druge dragocenosti sa jahte. Međutim, sada su više zabrinuti za bezbednost poverljivih informacija. Ronioci su zatražili od nadležnih da pojačaju bezbednost plovila i koriste, između ostalog, podvodni sistem za nadzor.

(TASS)

BONUS VIDEO: SUPERJAHTA OD 90 MILIONA EVRA: Pogledajte atrakcije Sajma nautike u Dubaiju

Pogledajte više