SPREMA SE NOVA ČISTKA U DRŽAVNOM VRHU KIJEVA: Metla za Umerova i Budanova?

Predrag Stojković 21. 09. 2024. u 19:00

VLADIMIR Zelenski planira da smeni ministra odbrane Rustema Umerova i šefa vojne obaveštajne službe Kirila Budanova, objavio je ukrajinski portal "Strana".

Foto MO Ukrajine

Kako navodi ukrajinski portal, Umerov i Budanov su se zamerili šefu kabineta Zelenskog Andreja Jermaka.

-Činjenica je da postoji ozbiljna tenzija između Budanova i (Jermaka), rekao je anonimni izvor, navevši da je Budanov "jedan od retkih preostalih uticajnih ljudi u užem krugu Zelenskog koji su alternativa Jermaku".

Izvor nije pomenuo nikakav sukob između Umerova i Jermaka, ali "Strana" tvrdi da je ministar odbrane nedavno prestao da bude miljenik prozapadnih medija i aktivista u Kijevu.

Budanov je od 2020. vodio Glavni direktorat ukrajinske vojne obaveštajne službe. Umerov je došao na mesto ministra odbrane od prošlog septembra, kada je njegov prethodnik Aleksej Reznikov smenjen posle debakla ukrajinske letnje ofanzive protiv ruskih snaga.

Od eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba, Zelenski je pokazao sklonost da na bilo kakve neuspehe odgovara smenjivanjem visokih zvaničnika i političkih lidera. Među njima je bio i glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni, koji je, kao i Reznikov, smenjen posle katastrofalne letnje ofanzive.

Još jedan talas otpuštanja dogodio se ranije ovog meseca, kada je sedam ministara u kabinetu i više drugih zvaničnika smenjeno. Među njima su bili i bivši ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba i potpredsednica vlade za evropske integracije Olga Stefanišina.

Do masovnog otpuštanja je došlo nakon što je ukrajinska ofanziva na rusku oblast Kursk zaustavljena a ruske snage nastavile da napreduju u Donbasu. Neki analitičari su čistku videli kao pokušaj Jermaka da koncentriše vlast smenom ministara koje imenuje parlament sa ličnostima lojalnim kancelariji Zelenskog.

Otpuštanja su na Zapadu shvaćena kao dokaz "rastuće disfunkcionalnosti" u vladi Zelenskog, pisao je "Ekonomist". Zelenski je, međutim, tvrdio da je rekonstrukcija kabineta bila neophodna kako bi se "osnažile" državne institucije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više