BILO - VREME JE DA NESTANU: "Global tajms" - NATO da se "penzioniše" zajedno sa odlazećim generalnim sekretarom

Predrag Stojković 21. 09. 2024. u 02:35

TOKOM 75 godina svog postojanja, NATO nije doprineo stvaranju mirnijeg i bezbednijeg poretka, stoga Alijansa treba da se "penzioniše" zajedno sa odlazećim generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, piše kineski državni list "Global tajms".

FOTO: Tanjug/AP

Kako navode autori članka, samo postojanje i konstantno širenje Alijanse postalo je glavni uzrok bezbednosnih dilema, a "Trajni mir" postignut je u mestima sa manjim mešanjem NATO-a.

-Pozivamo NATO da se "penzioniše" što je pre moguće, zajedno sa odlazećim generalnim sekretarom i sa zastarelim konceptima hladnoratovskog mentaliteta i igre sa nultom sumom, kao i pogrešnom praksom promovisanja vojne sile i željom za "potpunom bezbednosti", navodi se u članku.

List napominje da je NATO trebalo da prestane da postoji sa završetkom Hladnog rata, a da je opstanak i razvoj Alijanse uvek zavisio od "stvaranja bezbednosnih briga i stalnog uplitanja u sukobe".

Foto: Profimedia

Kako se dodaje, Stoltenberg pokušava da prikaže NATO kao branioca regionalne, pa i globalne bezbednosti, ali da retorika da je "vojna sila preduslov za dijalog" – je samo još jedan način da se kaže da "moć nameće ispravne odluke".

-Upravo je širenje NATO-a posejalo seme ukrajinske krize, a njegovo širenje na azijsko-pacifički region izvelo je geopolitičke tenzije van Evrope. Pod Stoltenbergovim vođstvom NATO se još više približio Sjedinjenim Državama u pitanjima strateških ciljeva, zaključili su autori.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više