AMERIKA NE ODUSTAJE OD UKRAJINSKOG F-16: Pentagon sada Kijevu šalje vođene bombe JSOW srednjeg dometa (VIDEO)

Predrag Stojković 21. 09. 2024. u 18:01

SAD će sledeće nedelje objaviti da će Ukrajini dodeliti značajan paket naoružanja. Međutim, u realnosti, Vašington će verovatno odložiti isporuku zbog nedostatka naoružanja u skladištima Pentagona, piše CNN.

AP Photo/Efrem Lukatsky

Politiko takođe piše o američkom paketu pomoći, koji napominje da Sjedinjene Države razmatraju slanje vođenih bombi srednjeg dometa F-16 u Ukrajinu kao deo paketa vojne pomoći od 375 miliona dolara.

Reč je o vođenim bombama AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW), koje koriste američko ratno vazduhoplovstvo i mornarica i njihovi partneri, a sposobne su da gađaju ciljeve na daljinama oko 110 kilometara, uz mogućnost maskimalne upotrebe bojeve glave od 225 kg.

Bombe/projektili JSOW nemaju domet koji zahteva Kijev, ali će ukrajinskim pilotima dati solidnu novu opciju dok se njihove trupe bore protiv ruskih snaga na istoku zemlje, gde ukrajinske snage polako ali sigurno gube tlo pod nogama.

Sa dometom od oko 110 kilometara, nove bombe/projektili koje su dobili Ukrajinci omogućiće pilotima da se drže nešto dalje od linije fronta i ruske protivvazdušne odbrane, što će Kijevu dati novi način da napadne ove odbrambene strukture i skladišta oružja sa linije fronta, što će svakako da otežava operacije ruskih trupa.

JSOW je oružje koje se može lansirati na srednjim dometima (110 km) i koristi GPS, inercijalni, infracrveni navigacioni sistem.

Brojne zemlje poseduju JSOW, uključujući Australiju, Kanadu, Finsku, Grčku, Holandiju, Poljsku, Saudijsku Arabiju, Singapur, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Porodica projektila JSOW se sastoji od nekoliko varijanti. Raketa JSOW koristi različite bojeve glave (AGM-154A/145 BLU-97; AGM-154A-1, AGM-154B, AGM-154C,BLU-111, šest sa podmunicijom P3I BLU-108)

Konfiguracija AGM-154A se koristi za napad na fiksne i mobilne ciljeve kao što su parkirani avioni, kamioni, oklopna vozila ili skladišta raketa.

Varijanta AGM-154C uključuje rafalne/fragmentacione/penetracione bojeve glave od 225 kg efikasne protiv ciljeva sa fiksnom tačkom kao što su industrijski objekti, logistički sistemi i utvrđeni taktički ciljevi.

Najnovija varijanta, JSOW C-1, opremljena je sistemom za pretragu i praćenje, što im omogućava da gađaju i morske ciljeve. Ova varijanta je integrisana samo na avionima F/A-18 (E/F tip) i F-35 (A/C tip). Takođe uključuje vezu za prenos podataka Link 16.

Da su F-16 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva modifikovani kako bi postali oruđe za prikupljanje podataka američkog ratnog vazduhoplovstva, već je pisano. Podsetimo, najmanje jedan F-16 je već stradao zajedno sa pilotom, što je predstavljalo prvi gubitak ukrajinskog F-16.

STORM ŠEDOU RAKETE ZA UDARE NA RUSKU TERITORIJU

Sa druge strane britanski Tajms piše da SAD i Velika Britanija planiraju da daju Ukrajini dozvolu da koristi rakete dugog dometa Storm šedou za gađanje ciljeva duboko unutar ruske teritorije.

Zapadni zvaničnici imaju rezerve da javno objave ovu akciju, kako ne bi alarmirali Rusiju. Kako navodi publikacija, ova dozvola neće biti obelodanjena do lansiranja prve rakete.

Foto Press-služba prezidenta Ukrainы

Prema diplomatskim izvorima ovog glasila, mogao bi se dogovoriti nejavni dogovor koji bi Ukrajini omogućio da koristi krstareće rakete britanske i francuske proizvodnje protiv ruskih ciljeva, sa planom da se Ukrajini pruži prednost iznenađenja.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska su odavno poslale rakete Storm šedou Ukrajini, ali su one prvobitno bile namenjene samo za upotrebu protiv ciljeva unutar starih ukrajinskih granica u borbi protiv ruskih snaga.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više